Гроші депутатів: скільки заробляють запорізькі обранці

Дружина депутата міськради від «Опозиційного блоку» Руслана Божка зуміла заробити значні кошти одразу після започаткування бізнесу. Депутатці від «БПП» Ользі Ревчук мільйони дісталися у подарунок. Ми проаналізували декларації запорізьких обранців за 2017 рік та визначили, хто із них заробив найбільше. Також з’ясували, звідки у депутатів ці кошти.

 

УСПІХ У ЗАРОБІТКАХ.

Найбільше доходів у 2017 році отримали представники «Опозиційного блоку». До рейтингу найбагатших депутатів потрапили також представники «Сомопомочі» і «БПП».

20 мільйонів у подарунок.

Найуспішнішою за рівнем заробітків за 2017 рік стала депутатка від «БПП» Ольга Ревчук. У минулому році доходи її родини сукупно склали 20,3 млн. грн. Щоправда, левову частку цих грошей, а саме 20 млн.грн., депутатка отримала в подарунок.

Ользі Ревчук подарували 20 мільйонів гривень (світлина 1news.zp.ua)

Такий дорогий подарунок їй зробив батько – Андрій Демидов. Разом із ним Ольга Ревчук колись була прописана за однією адресою. Наразі Андрій Демидов володіє низкою бізнесів. Зокрема, є співзасновником фірми «Ферротрейтинг», до статутного капіталу якої вніс 5 млн.грн. Ця компанія існує з 2001 року, а основний напрямок її діяльності – виробництво чавуну, сталі та феросплавів. За тією самою адресою, що і «Ферротрейдинг», зареєстрована ще одна фірма – приватне мале підприємство «Алоінс», власником якого також є Демидов. У цих двох компаніях Ольга Ревчук у 2017 році отримувала зарплатню – 81 тис грн. та 7330 грн відповідно. Тобто, депутатка має кошти від батьківського бізнесу.

Андрій Демидов разом із дружиною на сьогодні також є співвласниками ПАТ «Запорізький механічний завод», який виробляє деталі для залізничного транспорту. Також разом із дружною є власниками ТОВ «Феррокс», до статутного фонду якої подружжя внесло по 10 млн.грн. кожен. Це не вичерпний перелік бізнесів родини.

Сама Ольга Ревчук нещодавно відсвяткувала своє тридцятиріччя, на якому запрошеними зірками стали MONATIK, Настя Каменських, «НеАнгели» та Катя Осадча. Складно оцінити, скільки коштувало запрошення таких гостей. Але, наприклад, відомо, що виступ Насті Каменських на Навий 2017 рік коштував приблизно 1,3 млн.грн. Зараз Ольга Ревчук входить до постійної комісії міської ради з питань екології.

Гроші від торгівлі металовиробами.

Олег Корольов декларує мільйонні заробітки (світлина zp.gov.ua)

Представник політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Олег Корольов заробив у 2017 році 9,34 млн грн. (до цієї суми ми не включили вказану у декларації отриману кредитну позику, бо фактично вона не є заробітком). Відповідно до декларації, майже всі кошти, а саме 9,33 млн. грн., він одержав у якості доходу від підприємницької діяльності.

«Це, умовно кажучи, оборот. У підприємців на загальній формі є поняття дохід, згідно Податкового Кодексу, ПДВ, чистий дохід або прибуток. На жаль, декларація НАЗК створена з недоліками. І більшість речей в ній мається на увазі, але не викладена поняттями чинного законодавства. Тому у декларації НАЗК я відобразив загальний дохід. Мій бізнес – у площині металопрокату та виробів у сфері машинобудування. Займаюся у цій сфері з 1999 року», – коментує Олег Корольов.

За офіційними даними, до 2008 року Олег Корольов працював директором ТОВ «Експомет», яке наразі здійснює оптову торгівлю чорними та кольоровими металами.  У своїй біографії він також зазначив, що став приватним підприємцем трохи раніше, у вересні 2007 року. Основним видом його діяльності, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є оптова торгівля металами й металевими рудами.

Заробити мільйони менш ніж за рік.

Разом із родиною Руслан Божко заробив більше п’яти мільйонів гривень (світлина timenews.in.ua)

Серед обранців з найбільшими заробітками за минулий рік опинився депутат Запорізької міської ради від «Опозиційного блоку» Руслан Божко. Разом із дружиною він заробив за 2017 рік 5,15 млн.грн. Левову частку надходжень, згідно декларації депутата, приніс бізнес його дружини Альони Тертичної. Від своєї підприємницької діяльності вона отримала 4,99 млн грн.

«Дійсно, у дружини є невелика компанія, котра надає клінингові послуги, а також послуги з благоустрою територій. У декларації я зазначив цифру доходу від цього бізнесу», – коментує Руслан Божко.

Офіційно вести власну справу Альона Тертична почала лише у 2017 році. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, вона зареєструвалась у Києві як ФОП (фізична особа-підприємець) у травні 2017 року. Отже, заробила 4,99 млн грн. менш ніж за рік. Основним видом діяльності зазначила діяльність із прибирання будинків і промислових об’єктів.

До того, у 2016 році, дружина депутата мала незначні заробітки. Так, згідно декларації чоловіка, 2016 року Альона Тертична одержала близько 21 тис грн. доходу, з яких 29 гривень – банківські відсотки, 10 320 грн – соціальні виплати та 10 500 грн – заробітна плата. Зарплату вона отримувала у ТОВ «Астра Капітал Груп», засновником якої наразі зазначений Руслан Божко. Діяльність компанії стосується, зокрема, альтернативної енергетики.

Із цією фірмою пов’язана й інша історія. Раніше ЗМІ повідомляли, що компанія «Астра Капітал Груп», власником якої зараз є Руслан Божко, була співзасновницею іншої фірми – «Токмак Солар Енерджі». В свою чергу вже «Токмак Солар Енерджі» у лютому 2018 року отримала кредит в «Укргазбанку» на будівництво в Запорізькій області сонячної електростанції. Сума кредиту сягнула 625 млн. грн., і поручителем за ним став Руслан Божко.

Своїм рішення міськрада передала обслуговування бюджетних грошей в «Укргазбанк» у січні 2018 року. У лютому 2018 року стало відомо, що фірма «Токмак Солар Енерджи» отримала кредит на 625 млн грн. у названому банку.

Історія із отриманням цього кредиту набула розголосу. Річ у тім, що Руслан Божко очолює постійну комісію Запорізької міської ради з питань соціального та економічного розвитку, бюджету і фінансів. За погодженням саме цієї комісії в січні 2018 року міськрада своїм рішенням передала обслуговування коштів бюджету міста у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ «Укргазбанку», у якому згодом отримала кредит фірма «Токмак Солар Енерджі».

Додамо, що міськрада і зараз плідно співпрацює з «Укргазбанком». Зокрема, у липні 2018 року повідомлялося, що Запорізька міська рада уклала з банком кредитний договір на 250 млн.грн, а в серпні підписала з ним меморандум про співпрацю щодо розробки, впровадження та виконання спільних проектів у сфері енергозбереження, енергоефективності, «зеленої» енергетики.

 

Мільйонер Лученко не задекларував бонуси.

Трохи менше за родину Руслана Божка заробив його однопартієць Андрій Лученко. Згідно з його декларацією, він отримав у 2017 році 5,02 млн.грн прибутку. Основну суму надходжень, а саме 4,92 млн грн., становила заробітна плата. Наразі Лученко працює директором з персоналу на комбінаті «Запоріжсталь».

Депутат Андрій Лученко декларує мільйонну зарплатню (світлина akzent.zp.ua)

Нагадаємо, у цьому році відносно депутата склали 9 протоколів про адміністративне порушення, пов’язане з корупцією. Стосувалися вони того, що Андрій Лученко невчасно задекларував отримання зарплатні та бонусів, загальна сума яких сягнула близько двох мільйонів гривень.

До п’ятірки депутатів із найбільшими заробітками потрапив і колега Лученка Олег Адаманов  (також депутат від «Опозиційного блоку»). Разом зі своєю родиною він заробив 3,98 млн грн. Левова частка цих надходжень припала на зарплатню депутата – 3,49 млн грн. Решту сімейних доходів становили переважно відсотки за депозитами.

Зараз Олег Адаманов працює директором з транспорту та логістики на комбінаті «Запоріжсталь». У вересні цього року НАЗК направило до суду так само дев’ять протоколів, складених щодо Адаманова. За інформацією НАЗК, він несвоєчасно повідомив про отриману заробітну плату, загальна сума якої сягнула 1,34 млн грн.

 

ЗАРОБИЛИ МЕНШЕ ВСІХ.

Ми також визначили депутатів, які найменше заробили за 2017 рік. Додатково порахували, хто із них мав заробітки, офіційно нижчі від прожиткового мінімуму. На початок 2017 року прожитковий мінімум для однієї особи за загальним показником становив 1700 гривень на місяць, і відповідно –  20 400 гривень на рік. Тепер розповідаємо про депутатів, які прожили минулий рік, маючи доходи, що не досягали навіть прожиткового м.інімуму.

 Мільйонер із нульовими доходами.

Жодних доходів не одержав у 2017 році Геннадій Наумов, який обирався у 2015 році від політичної сили «УКРОП». У своїй декларації за 2017 рік депутат зазначив, що тимчасово не працює. Із попередніх його декларацій відомо, що 2016-го, приміром, він отримав 122 тис.грн. заробітної плати в банку «Фінанси і кредит».  Також  – 49 тис грн. страхових виплат.

Геннадій Наумов не має заробітків, але має значні заощадження (світлина 061.ua)

Проте за відсутності заробітків у 2017 році, депутат має чималі грошові заощадження. 2017 року навіть потрапив до ТОП-5 депутатів Запорізької міської ради з найбільшими статками. Зараз він декларує 116 тис.дол., 2000 евро та 50 тис грн готівкових коштів. Ще 25 тис. дол. депутат розмістив на банківських рахунках та 235 тис. дол. офіційно позичив. З приводу значної позики вже коментував ситуацію у місцевих ЗМІ:

«Пояснюю. У 2015 році я позичив ці гроші друзям, які займаються бізнесом. До мене звернулись люди, яким я довіряю, у мене на той час були збереження, і я позичив кошти. Там, до речі, вже не така сума позики, в новій декларації буде інша», – розповідав Геннадій Наумов виданню 061.

Із державних реєстрів також стало відомо, що в лютому 2018 року Геннадій Наумов зареєструвався приватним підприємцем. Працювати буде у сфері права – саме такий основний вид діяльності депутат зазначив, коли реєструвався підприємцем.

Депутати без грошей.

До рейтингу найбідніших депутатів потрапив і Володимир Москаленко, представник політичної фракції «Батьківщина». Примітно, що у декларації за 2016 рік він вказав, що отримав 53,5 тис грн. заробітної плати, працюючи журналістом у місцевому виданні. А от у декларації за 2017 рік його заробітки не відображені.

«Отримані доходи були вказані при заповненні декларації. Чому зараз це не відображається, я не знаю. Найближчим часом виправлю це неподобство. Секретів немає жодних, все прозоро, як того і вимагає закон. Тим паче, що громадськість так стурбована», – говорить Москаленко.

Дохід у 2017 році депутата від «БПП» Олександра Кобзарюка складався із отриманої пенсії у 16,8 тис.грн та виплат за виконавчим провадженням у розмірі 2103 грн. Водночас жодних заощаджень депутат не декларував. Фактично виходить: жив приблизно на 18 тисяч гривень весь рік.

Олександр Кобзарюк у 2017 році офіційно жив на 18 тисяч гривень (світлина vv.com.ua)

На запитання про секрет виживання Кобзарюк відповідав емоційно:

«Вам робити більше нічого, чесне слово. Наразі є теми набагато серйозніші. Не всіх досі до тепла підключили, люди мерзнуть. Я зараз по округу їжджу, в мене одна ситуація страшніше іншої.(…) Стосовно декларації я нічого розповідати не буду, не хочу. Це питання мене зараз хвилює менш за все. Я розумію, у вас редакційне завдання. Напишіть, що захочете. Мені взагалі все одно, що ви напишете. В мене тут родичів стільки, що повірте мені, я не переживаю, що я колись залишусь голодним», – коментує Кобзарюк.

Така ситуація з доходами депутата незмінна другий рік поспіль: 2016-го Кобзарюк отримав тільки пенсію у розмірі 14,6 тис грн. Із його декларації відомо, що власного помешкання він не має, а лише безкоштовно користується житловим будинком площею 67 кв.м., який належить його родичу. Проте нікого із членів родини у декларації не вказує. Як, власне, не наводить імені власника житла, у якому мешкає.

Транспортними засобами депутат офіційно теж не володіє й не користується. Однак відомо, що 2014 року, коли він був радником міського голови Олександра Сіна, Кобзарюк потрапив у ДТП. Тоді він перебував за кермом авто «КІА Sorento». Зіткнення відбулося із «Ланосом». Пізніше справа про цю ДТП розглядали у Жовтневому суді Запоріжжя та Апеляційному суді Запорізької області: Олександр Кобзарюк позивався до водійки «Ланоса», щоб відшкодувати збитки.

Із судових рішень відомо, що авто КІА Sorento, яким керував Кобзарюк, офіційно належало Олександру Самохі. Зараз ця людина є одним із співзасновників громадської організації «Протект», яку наразі очолює Кобзарюк. Свого часу Самоха оформив на Кобзарюка нотаріально засвідчене доручення на право керування та розпорядження авто «КІА Sorento».  А у суді, після ДТП, визнавав, що сам цим авто не користувався. Також казав, що саме Кобзарюк відновлюватиме авто після ДТП.

У суді Олександр Кобзарюк вимагав 200 тис грн. матеріальної шкоди за ДТП

У судах Олександр Кобзарюк вимагав відшкодування за пошкоджене авто в розмірі 256 тис.грн., також сплату грошей за свої пошкодженні речі, що лежали в салоні. Як виявилось, серед таких речей були планшет «Аррlе» вартістю 6500 грн., костюм за 7182 грн. і сорочка за 1040 грн. Моральну шкоду від ДТП колишній радник мера й нинішній депутат оцінив у 200 тис.грн.

Результатом судових засідань у цій справі (рішення Жовтневого районного суду від  жовтня 2015 року й рішення Апеляційного суду Запорізької області від січня 2016 року) стало те, що Олександрові Кобзарюкові мали виплатити відшкодування матеріальних збитків у розмірі 205 тис грн. і додатково виплатити 75 тис грн. за завдану моральну шкоду.

Варто зауважити, що протягом 2014 року (коли трапилося ДТП), Олександр Кобзарюк офіційно заробив також мало. За рік він отримав лише 12 588 грн. доходу. У його дружини Олени Кобзарюк, яку депутат тоді ще зазначав у декларації, річний дохід становив 46 996 грн.  На питання, чому зараз не згадує дружини в декларації, Кобзарюк відповів: «Я розлучений, я самотній чоловік».

 

За рішенням міськради тещі депутата погодили надання матеріальної допомоги

Олена Кобзарюк працює в одному з відділів Запорізької міської ради й також щорічно звітує про свої доходи та майно. У її декларації за 2017 рік вказано, що вона володіє квартирою площею 68,31 кв.м. Зараз за адресою цієї квартири зареєстрована ГО «Протект», яку очолює Олександр Кобзарюк. Також там прописана мати Олени Кобзарюк – Галина Охрименко, котра офіційно є співзасновницею «Протекту». Як виявилось, у серпні цього року за рішенням Запорізької міської ради тещі депутата погодили надання з бюджету міста матеріальної допомоги – офіційно на лікування.

Окрім того, Олена Кобзарюк володіє часткою квартири на 67,93 кв.м. та авто – Mercedes-Benz (2004 р.в.), власницею якого вона стала у 2011 році. Стосовно вказаної нерухомості на початку 2018 року також йшли судові процеси. Із судових рішень відомо, що станом на початок 2018 року Олена і Олександр Кобзарюки все ж були офіційно одруженими. Тобто, депутат допустив порушення під час річного звітування до НАЗК, не вказавши у своїй декларації дружину.

 

Ольга Приходько,
Вперше опубліковано на ресурсі Громадського руху ЧЕСНО

Читайте також: Запорізькі депутати в судах: розкрадені мільйони та не задеклароване елітне авто