Як депутати Запорізької обласної ради на сесії не ходили

Кожного третього депутата можна відкликати з ради через прогули сесій та комісій. Найбільше прогулюють представники “Опоблоку” та “Нашого краю”. Серед них – голова міської організації “Опоблоку” Віктор Бусько, який минулого року пропустив майже всі сесійні засідання. Також прогульником виявився Володимир Величко, котрий 2014 року хотів стати народним депутатом, а наразі в обласній раді входить до фракції “Наш край”. 2018 року він не з’явився на жодному засіданні профільної комісії.

Ми дослідили, як депутати Запорізької обласної ради відвідували засідання сесій та постійних комісій протягом трьох минулих років. А також поцікавились у прогульників, чи планують вони йти до парламенту на виборах 2019 року.

КОГО МОЖНА ПОЗБАВИТИ МАНДАТА.

Якщо депутат пропускає понад 50% засідань комісії чи сесій упродовж року, то виборці можуть поставити питання про позбавлення його повноважень. Про це йдеться у статті 20 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”. Відповідно до цієї норми, позбутися своїх місць  наступного року після виборів мали б 17 депутатів Запорізької обласної ради. 2018 року з-поміж 84 депутатів на сесії та засідання постійних комісій не ходили уже 24 обранці. Далі докладніше розповімо про них.

 

2016 року понад 50% засідань сесій чи комісій пропустили 17 депутатів, 2017-го – 23 обранці, 2018 року – 24  депутати.

Андрій Гогунський обирався 2015 року до Запорізької обласної ради за списком політичної партії “Батьківщина”. Наступного року після виборів він пропустив більш ніж половину сесій. 2017-го почав відвідувати сесійні засідання краще, а от торік не голосував у раді взагалі.

2018 року обранець прогуляв геть усі засідання (протягом 2018 року їх відбулось дев’ять). Також не з’явився на всіх шести засіданнях постійної комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва, до складу якої він входить. Відтак став найбільшим прогульником облради минулого року. Чому пропустив усі сесії, депутат детально не пояснює.

Андрій Гогунський, світлина 1news.zp.ua

“Правду говорити не можу, брехати не хочу. Скажімо так: через політичні переслідування”,лаконічно прокоментував свою відсутність на сесіях Андрій Гогунський. Водночас він повідомив, що, можливо, спробує балотуватися на виборах 2019 року до парламенту.

У Запоріжжі Гогунський відомий як співвласник СТОВ “Токмачани” та низки інших сільськогосподарських підприємств. Раніше він був депутатом облради від “Партії регіонів”. Після втечі Віктора Януковича балотувався до Верховної Ради України на окрузі №78 як самовисуванець, хоча до парламенту так і не потрапив.

Трохи менше сесійних засідань пропустив торік Анатолій Синельник від “Радикальної партії Олега Ляшка”. У жовтні 2018 року він відмовився від своїх депутатських повноважень за станом здоров’я. Утім, до того часу мав бути присутнім на семи сесійних засіданнях, але відвідав тільки п’ять з них (71%).

Голова міської парторганізації “Опозиційного блоку” Віктор Бусько, навпаки, потрапив до ради нещодавно. Депутатом Запорізької облради він став лише 2017 року. Тоді стало відомо, що “опоблоківець” Володимир Байда склав свої повноваження через сімейні обставини. Саме його замінив Бусько, також очоливши фракцію “Опоблоку” в облраді. Майже одразу новачок фактично припинив виконувати свої обов’язки. 2017 року він був присутнім на одному сесійному засіданні з двох. 2018-го пропустив 6 сесійних засідань з 9-ти (66%), тому потрапив до трійки найзатятіших прогульників сесій.

Зараз Бусько на власній сторінці у Facebook активно ділиться своїми успіхами в навчанні в London Business School. Повідомлялося, що навчатись у Лондоні він почав 2017 року, тобто саме тоді, коли став депутатом.

Зараз Віктор Бусько навчається у Лондоні

Від 2012-го до 2018 року Віктор Бусько обіймав посаду генерального директора запорізького заводу “Запоріжвогнетрив”, кінцевим бенефіціарним власником якого є Рінат Ахметов. Нині він працює у структурах “Метінвесту”.

Засідання постійних комісій запорізькі депутати пропускали 2018 року значно частіше. Нерідко не відвідували їх узагалі. Окрім Андрія Гогунського, на засідання комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва вирішив не ходити й депутат від “Опозиційного блоку” Геннадій Марич, пропустивши торік усі шість засідань.

Жодного разу не з’являвся на засіданнях профільної комісії й директор ДП “Харківстандартметрологія” Володимир Величко. 2014 року він намагався стати нардепом за списком КПУ. Зараз у Запорізькій обласній раді він входить до фракції “Наш край”. Протягом минулого року депутат мав відвідати 13 засідань постійної комісії з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад, де розглядають, зокрема, і питання передання в оренду комунального майна.

Ми намагалися сконтактувати з Величком, щоб отримати від нього коментар. Помічниця депутата сказала, що поінформує його про це, однак до виходу публікації нам ніхто так і не зателефонував. Додамо, що Величко пропускав засідання комісії не лише торік. За даними обласної ради, він був відсутнім на 28 з 30 засідань (93%) своєї комісії 2016 року та пропустив усі 17 засідань (100%) 2017 року. Але про тих, хто прогулював щороку, ми розповімо трохи далі.

Разом з Величком до складу цієї самої комісії входить підприємець і депутат від “УКРОПу” Артур Гатунок. Минулого року він пропустив сім засідань (53%) профільної комісії. Між тим, як повідомив нас депутат, восени 2019 року він планує балотуватися до Верховної Ради. Свої пропуски засідань комісії пояснює тим, що вона є недієздатною.

Артур Гатунок, світлина – topnews.zp.ua

“Минулого року Запорізька обласна рада змінила регламент роботи. Після цього комісії стали мати рекомендаційний характер. Окрім того, сьогодні робота ради спотворена. Раніше без погодження комісії питання на сесію не йшли. Тобто комісія повинна була опрацювати ці питання, а потім їх голосували в раді. Сьогодні 70-80% питань не виносяться на розгляд за 20 днів до сесії, не розглядаються на комісіях, а за 2 дні до сесії вони в терміновому порядку розглядаються на погоджувальній раді. Я був майже на всіх сесіях за три роки. Сесії я відвідую, а комісії вважаю сьогодні недієздатними. Ніякої роботи реально там зробити неможливо”,каже Артур Гатунок, наголошуючи, що зараз відсутній графік засідань сесій та комісій, що ускладнює роботу.

Серед тих, хто також пропустив торік усі засідання постійних комісій (100%), опинилися депутати Володимир Редька із “Самопомочі” та Сергій Грачов з “Нашого краю”. Грачов прогуляв вісім засідань постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту та депутатської діяльності. Редька пропустив усі 10 засідань комісії з питань земельних відносин, охорони надр та екології. Він значно гірше почав відвідувати раду порівняно з попередніми роками. Протягом 2016-2017 років обранець від “Самопомочі” пропустив менш ніж половину засідань сесій і комісії.

Найбільше прогульників сесій та комісій минулого року було у фракцій “Опозиційний блок” (11 депутатів) та “Наш край” (5 депутатів).

Хто не ходив до ради кожен рік.

У Запорізькій облраді є й такі депутати, котрі прогулювали понад половину засідань сесій чи комісій не тільки  2018-го, а щороку (див. інфографіку). Наразі таких у раді семеро.

З-поміж них є чимало представників “Нашого краю”. Зокрема, уже згаданий вище Володимир Величко, який фактично відмовився прокоментувати нам свою щорічну відсутність на постійних комісіях, а також його колеги за фракцією Сергій Грачов та Олег Будянський. Останній 2016 року пропустив вісім сесійних засідань (тоді їх відбулося 14) і щороку прогулював понад половину засідань постійної комісії з питань будівництва, транспорту та зв’язку.

Сергій Кальцев, світлина actual.today

Так, 2016-го Будянський був відсутнім на восьми засіданнях комісії з 12-ти (66%), 2017-го пропустив усі три засідання (100%), а минулого року – п’ять із семи (71%).

Ми звернулися до очільника фракції “Наш край” Сергія Кальцева, щоб він прокоментував відвідуваність засідань сесій та комісій своїх однопартійців.

“Усі ці депутати є керівниками підприємств. Вони досить зайняті люди й дуже часто їздять у відрядження. До того ж живуть не в Запоріжжі. Тому не завжди є можливість відвідувати комісії та сесії. Разом з тим фракція “Наш край” працює досить ефективно та голосує за всіма життєво важливими соціальними й економічними питаннями нашого регіону”, – зазначив  Кальцев.

Утім, зауважимо, що законом не передбачено поважних причин для пропускання засідань сесій чи комісій. Якщо депутат не має змоги виконувати свої обов’язки, він може скласти мандат. Замість нього до ради прийде наступний кандидат з партійного списку.

Юлія Ковалевська, світлина – udp.org.ua

У переліку щорічних прогульників опинилась і Юлія Ковалевська, депутатка від “Опозиційного блоку”. 2016 року вона пропустила понад половину сесійних засідань, а протягом наступних двох років – більш ніж половину засідань профільної комісії. Ковалевська є заступницею голови комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Від 2010-го до 2012 року вона була народною депутаткою України від “Партії регіонів”. Згодом, 2016 року, “засвітилась” у скандалі, пов’язаному з “чорною бухгалтерією” регіоналів. Тоді “Українська правда” оприлюднила документи про тіньові виплати партії на “власні потреби”. В одному з цих записів депутатка фігурує як одержувачка коштів. Підпис Ковалевської стоїть у графі про отримання 9600 доларів.

Не ходив вчасно на засідання постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою впродовж трьох років і Віктор Щербина, який обирався до обласної ради від “БПП”. Торік, приміром, він відвідав лише одне засідання цієї комісії з восьми. Про це на наш запит повідомили в Запорізькій обласній раді.

Вікто Щербина, світлина – antikor.zp.ua

“Я відвідую профільні комісії, я відвідую сесії. У мене дуже мало пропусків насправді. Я не знаю, де ви взяли цю інформацію, зокрема про відвідуваність комісій”,відповів Щербина.

У 2011-2015 роках депутат працював директором комунального підприємства “Ритуальна служба” Запорізької районної ради Запорізької області. У цей період він балотувався до Верховної Ради України від “Радикальної партії Олега Ляшка” (округ №82), але не пройшов. Восени 2015-го його обрали до обласної ради, а в грудні того самого року в депутата провели обшук у справі про корупцію у сфері ритуальних послуг.

Окрім Щербини, понад половину засідань сесій чи комісій щороку також пропускали Андрій Кушніренко від “Опозиційного блоку” та Анатолій Синельник від “Радикальної партії Олега Ляшка”.

 

ХТО З ДЕПУТАТІВ ПОТРАПИВ ДО ЛАВ ПРОГУЛЬНИКІВ.

Окрім кандидатів на відкликання (які пропустили понад половини сесій чи комісій упродовж року), серед депутатів є прогульники. Це ті, хто пропустив від 25% до 50% засідань сесій та/або комісій.  Далі розповімо про найбільших прогульників зокрема 2018 року.

 

З-поміж прогульників 2018 року найбільше сесійних засідань пропустив депутат від “Батьківщини” Геннадій Фукс (4 з 9-ти). На президентських виборах цього року він став довіреною особою Юлії Тимошенко. Наразі працює директором українсько-американського спільного підприємства “Інтрейд” (станом на 2017 рік співвласником цієї компанії був Філіпп Фукс, син депутата).

Геннадій Фукс, світлина nd.zp.ua

“Я займаюся міжнародними контрактами. Планую свою діяльність та поїздки на два місяці наперед. У той час вгадати, коли в раді буде наступна сесія, просто неможливо. Робота в обласній раді її керівництвом поставлена в режим керованого безладу: відсутня системність, немає чіткого річного графіку проведення сесій та роботи комісій. Часто про позачергову сесію повідомляють за кілька днів, а комісії – за один день до дати їх проведення”, – розповів Геннадій Фукс, зазначивши, що саме тому не зміг бути присутнім на трьох сесіях та одному пленарному засіданні.

Окрім нього, чимало сесій прогуляли Катерина Луценко з “Нашого краю”, Андрій Чеберко з “БПП”, а також Вадим Сухіна й Віталій Балицький з “Опозиційного блоку”. Протягом 2018 року всі ці депутати пропустили по три сесійні засідання з 9-ти (33%).

Одним з лідерів за кількістю прогулів засідань постійних комісій 2018 року став голова обласної організації “УКРОПу”, очільник відповідної фракції в облраді Ярослав Гришин. Він опинився у списку прогульників, оскільки відвідав тільки половину засідань регламентної комісії. При цьому він каже, що, можливо, за певних обставин балотуватиметься 2019 року до парламенту, а засідання в обласній раді пропускав, бо працював.

Ярослав Гришин, світлина – nd.zp.ua

“Депутат місцевої ради по суті займається волонтерською діяльністю, вона є безоплатною. Для адвокатської діяльності визначальними є “Правила адвокатської етики”. У ст. 43 цих Правил ідеться про домінантність інтересів клієнта. Відтак через зайнятість у судових засіданнях або проведення слідчих дій час від часу змушений пропускати засідання комісій. Але, незважаючи на це, усе одно в курсі всіх справ комісії, на зв’язку з колегами та виконую свої депутатські обов’язки”, – прокоментував  Гришин.

2017 року він також пропустив половину засідань комісії (три з шести), хоча роком раніше був відсутній на трьох засіданнях з 10-ти.

Між тим, комісія, до якої входить Гришин, розглядає також питання свободи слова та інформації. Як не дивно, 2018 року депутат став фігурантом скандалу, пов’язаного саме з діяльністю ЗМІ.

Йдеться про випадок, коли інформаційний ресурс “061” розмістив новину про те, що Ярослав Гришин потрапив у ДТП і збив на смерть людину. Після її опублікування адвокат написав в особисті повідомлення журналістці, що подасть на неї до суду. Конфлікт стався через те, що в новині зазначалося: людину, яку збив депутат, медики не вважали п’яною, хоча Гришин наполягав на протилежному. Тоді ресурс “061” заявив, що депутат тисне на журналістку сайту та перешкоджає її професійній діяльності. Про це повідомляв “Інститут масової інформації”.

Загалом у списку прогульників 2018 року опинилися 17 депутатів. Позаторік їх було 23, а 2016 року – 26.

Хто пропускав засідання три роки.

Депутатів, котрі  пропускали від 25% до 50% засідань сесій чи комісій не лише 2018-го, а щороку, зараз у раді семеро (див. інфографіку). Троє з них належать до фракції “Опозиційний блок”, решта є обранцями від “БПП”, “Батьківщини”, “УКРОПу” та “Нової політики”.

Зокрема, прогульником від “Нової політики” виявився Сергій Бєліков, ректор Запорізького національного технічного університету. У 2016-2017 роках він пропустив більш ніж 25% засідань сесій і стільки ж комісій 2018 року.

Від “Батьківщини” щорічним прогульником став Геннадій Шевченко, від “БПП” Олександр Машинський, а від “УКРОПу” – очільник фракції Ярослав Гришин. До списку депутатів від “Опозиційного блоку”, які пропускали засідання в облраді протягом 2016-2018 років, потрапили Олег Буряк, Вадим Сухіна та Віталій Балицький. За останнього на виборах 2015 року віддали голоси майже 2000 виборців.

Ольга Приходько,

вперше опубліковано на ресурсі Громадського руху ЧЕСНО

Читайте також: Запорізькі депутати в судах: розкрадені мільйони та не задеклароване елітне авто