Екс-держслужбовці, підприємці та шоумен: кому довіряє Зеленський на Запоріжжі

На сайті Центральної виборчої комісії оприлюднено список довірених осіб кандидатів на посаду Президента України. Згідно із законом, вони ведуть агітацію, сприяють кандидату у виборчому процесі та представляють його інтереси. Ми проаналізували, кому довірив захищати свої інтереси Володимир Зеленський на Запоріжжі.

На Запоріжжі є 9 виборчих округів. У кожному з них Володимир Зеленський знайшов довірену особу. Серед них виявилися колишні держслужбовці, працівник комунального підприємства та організатор концертів.

У ЗАПОРІЖЖІ – КОЛИШНІ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ ІЗ ОДА.

На окрузі №76, до якого належать Вознесенівський та Хортицький райони міста, довіреною особою Володимира Зеленського став Михайло Крячко, котрий також є представником команди “Зе!” в Запоріжжі.

Михайло Крячко, світлина із Facebook

Зараз він зазначений як співзасновник громадської організації “Команда ЗЕ”, зареєстрованої в Києві наприкінці січня 2019 року. Ще одним співзасновником цієї ГО є Михайло Федоров, який мешкає в столиці, де входить до штабу Зеленського та відповідає за популяризування кандидата в соцмережах. Федоров має власне digital-агентство “SMMSTUDIO”, що просуває продукцію у Facebook та Instagram.

А Михайло Крячко від 2015 року працює директором запорізького офісу цього агентства. До того запорізький представник команди “Зе!” був приватним підприємцем – зареєструвався як ФОП (фізична особа – підприємець) 2011 року. Тоді основним видом його діяльності була “оптова торгівля іншими непродовольчими товарами споживчого призначення”. 2014-го припинив свою діяльність як ФОП. У себе на сторінці у Facebook він також зазначає, що протягом 9 років обіймав посади в державних та муніципальних структурах. Як відомо з документів, 2008 року він був головним спеціалістом організаційного відділу апарату Запорізької облдержадміністрації.

Дописів на сторінці у Facebook у керівника запорізького digital-агентства зараз небагато – у публічному доступі є лише публікації від серпня 2018 року. Майже всі вони стосуються Володимира Зеленського. Проте відомо, що в лютому минулого року повний тезко Михайла Крячка підписав електронну петицію на підтримку проекту “Сучасний центр міста”, який передбачає будівництво в Запоріжжі нового торговельно-розважального центру, через який у місті зчинився скандал.

 

Петиція на підтримку проекту “Сучасний центр міста”, оприлюднена на сайті Запорізької міськради

Про реалізацію цього проекту наприкінці 2017 року заявила група компаній “Александр”, яка належить до бізнесу братів Володимира та Сергія Кальцевих. Зараз вони є депутатами Запорізької міської й обласної рад відповідно. Скандал стався через те, що ТРЦ вирішили побудувати на місці парку Яланського, що обурило містян. У квітні 2018-го місцеві активісти намагалися завадити зруйнуванню зеленої зони. Утім, у серпні парк Яланського таки знищили.

Ми спробували сконтактувати з Михайлом Крячком, щоб отримати коментар щодо підтримки згаданого вище проекту, проте, на жаль, на повідомлення та дзвінки він не відповідає. У будь-якому разі ми готові висвітлити його думку з цього питання.

Разом з Михайлом Крячком у Запорізькій ОДА колись працював Дмитро Арабаджиєв. Зараз він також є довіреною особою Зеленського в Запоріжжі – на окрузі №74, до якого входять Комунарський та частина Олександрівського району міста.

 

Довірені особи Володимира Зеленського на Запоріжжі станом на 13 березня 2019 року

Зокрема, 2005 року в ЗОДА була створена Запорізька регіональна робоча група обліку виборців. До її складу ввійшов Дмитро Арабаджиєв, котрий на той час працював начальником загального відділу апарату облдержадміністрації, та Михайло Крячко, який тоді був головним спеціалістом організаційного відділу апарату ЗОДА. Також як співробітники ОДА вони разом брали участь у турнірі з футболу й, найімовірніше, зараз теж підтримують дружні стосунки.

Дмитро Арабаджиєв та Михайло Крячко, світлина 2016 року

Повідомлялося, що начальником загального відділу Запорізької ОДА Дмитро Арабаджиєв працював від 2005-го до 2010 року. Потім перейшов на роботу до Запорізького національного технічного університету. Тривалий час був регіональним координатором Громадянської мережі “ОПОРА”, яка опікується контролем та адвокацією у сфері виборів. 2014 року Арабаджиєв увійшов до групи радників при Запорізькій ОДА. Зараз він працює завідувачем кафедри загальноправових і політичних наук ЗНТУ та очолює Запорізьке обласне представництво Всеукраїнської асоціації політичних наук. У Запорізькій ОДА працює його дружина, яка очолює відділ планування та виконання обласного бюджету Департаменту фінансів. Згідно з її декларацією, Дмитро Арабаджиєв не повідомляє, скільки він щорічно заробляє.

Юрій Капустянський, світлина із Facebook

На окрузі №77 (охоплює Шевченківський район та частину Олександрівського району міста) довіреною особою Зеленського став Юрій Капустянський. Із 2016 року він зареєстрований як ФОП у Запоріжжі. Основний вид діяльності – технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів.

До команди “Зе!” він потрапив на запрошення Михайла Крячка.

“У “Зе!” команду мене запросив мій друг Михайло Крячко. Мені завжди імпонував Володимир Зеленський як актор і продюсер, а також його позиція до подій у нашій країні. У мене не було ніякого досвіду в політиці, але завжди хотілося щось змінити в країні на краще. Я радий, що в мене з’явилася така можливість”, – розповів Юрій Капустянський.

Раніше він працював заступником директора ТОВ “Град-Авто” (сервісний центр), а від 2013-го до 2015 року був керівником одного з відділів “Віннер Форд Запоріжжя” (автосалону) та дилером з продажу авто. У сфері послуг з обслуговування автомобілів Капустянський працює з 2008 року. Починав кар’єру 2005-го на “Запорізькому електровозоремонтному заводі”.

Ще один запорізький округ №75 охоплює Дніпровський та Заводський райони міста. Там довіреною особою зареєстровано Петра Горобця. Імовірно, він працює на “Запорізькому алюмінієвому комбінаті”, а його дружина – у Вознесенівському управлінні Державної фіскальної служби. З її декларації відомо, що 2017 року Петро Горобець заробив на “ЗАлК” 142 тисячі гривень, а от 2016-го зарплату ніде не отримував.

БЕРДЯНСЬК І ВАСИЛІВКУ ДОВІРИЛИ ВЛАСНИЦІ КАФЕ І ДИРЕКТОРОВІ МУЗЕЮ.

Бердянськ, а також Бердянський, Більмацький, Розівський та Чернігівський райони наразі входять до округу №78. На ньому довіреною особою Володимира Зеленського стала Євгенія Манько. Вона є переселенкою з Макіївки, яка відкрила в Бердянську кафе “Качели”.

А от на окрузі №79, який охоплює місто Енергодар, Василівський, Великобілозерський, Кам’янсько-Дніпровський райони та частину Оріхівського району, довіреною особою обрали Валерія Стойчева.

Валерій Стойчев, світлина mig.com.ua

Він наразі керує комунальним закладом “Василівський історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова”, розташованим у місті Василівка Запорізької області. Директором цього музею Стойчев працює щонайменше сім років.

МЕЛІТОПОЛЬ І ТОКМАК – “КУРОРТНИК” І ШОУМЕН.

У Мелітополі та Мелітопольському районі, що об’єднані в округ №80, довіреною особою Зеленського став Арсеній Прокопенко. Згідно з даними держреєстрів, він є засновником і керівником ТОВ “Сан Лайт Енерджі”, основний вид діяльності якого – виробництво електроенергії. Цікаво, що здійснювати таку діяльність Прокопенко вирішив нещодавно: “Сан Лайт Енерджі” було створене наприкінці 2018 року. До цього він був зареєстрований як ФОП. Так, від 2001-го до 2017 року він надавав в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно. Наразі контакти підприємця можна знайти в рекламі готелю “Bona Dea”, розташованого в курортній Кирилівці (Запорізька область). Зокрема, їх надавали для бронювання й оплати місць у готелі.

 

Номер телефону Прокопенка, який він вказував при реєстрації ФОП, збігається із номером телефону, наданого для бронювання номерів у готелі. Також Прокопенко надавав свою картку для перерахування грошей

Округ №81 (об’єднує місто Токмак, Веселівський, Михайлівський, Приазовський, Приморський, Токмацький та Якимівський райони) довірили Сергію Сєрікову. Зараз він мешкає в Запоріжжі та працює директором event-агентства “Royal Z”, яке організовує концерти, фестивалі та розважальні шоу.

Сергій Сєріков, фото із Facebook

Згідно з його резюме, яке Сєріков розміщував у мережі 2017 року, він працює директором цієї агенції з 2009 року.

Колись був прописаний у місті Токмак, а також зареєстрований там приватним підприємцем (вид діяльності – організація концертів). Нині разом з батьками – Оленою Сєріковою та Віктором Сєріковим – володіє там часткою квартири. Це відомо з декларації Олени Сєрікової. 2017 року вона працювала у відділі культури, також отримувала пенсію. А зараз входить до складу територіальної виборчої комісії на окрузі №81.

На окрузі №82 (охоплює Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський райони та частину Оріхівського району) довіреною особою став Олександр Нікітін.

Він родом з Гуляйпілля, був колись там прописаний. Наразі його брат Віталій Нікітін зареєстрований у Гуляйпіллі як ФОП: відповідно до даних держреєстрів, він ремонтує комп’ютери та побутову техніку.

Підприємницею була й матір Нікітіна – Антоніна Нікітіна. Основним видом її діяльності була роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах. 2012 року вона закрила свою справу.

Олександр Нікітін, світлина із Facebook

Сам Нікітін також зареєстрований приватним підприємцем: згідно з держреєстром, він працює у сфері ремонту та техобслуговування автівок. Наразі, судячи з усього його дружина Марина Нікітіна, входить до виборчої комісії на окрузі №82.

Ольга Приходько,

Текст було вперше опубліковано на ресурсі Громадського руху ЧЕСНО

Читайте також: Запорізькі депутати в судах: розкрадені мільйони та не задеклароване елітне авто