Справу Марченка і Пустоварова про розкрадання бюджетних коштів розглянуть у травні

Заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров та заступник голови Запорізької обласної ради Владислав Марченко наприкінці 2017 року стали фігурантами гучної кримінальної справи, яку порушили правоохоронці. Мова йшла про зловживання на тендерах, з допомогою яких, за даними слідства, у Запоріжжі та Мелітополі Запорізької області було розкрадено 87 мільйонів гривень. Нове слухання у цій справі відбудеться 19 травня 2020 року – повідомляється на ресурсі Судової влади України.    

Ця справа набула резонансу 21 грудня 2017 року. Тоді, нагадаємо, співробітники прокуратури Харківської області спільно з СБУ здійснили низку обшуків у Запоріжжі. Як згодом з’ясувалося, таких заходів було вжито в межах розслідування зловживань запорізьких посадовців на тендерах. Обшуки відбулись у багатьох чиновників, зокрема в заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка, депутатки Запорізької міської ради Дарії Трюхан та заступника мера Запоріжжя Анатолія Пустоварова. Згідно з подальшими повідомленнями прокуратури, Марченка затримали одразу й оголосили йому про підозру за ч.5 ст.191 КК України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групи осіб). Згодом підозру у цій справі оголосили заступнику міського голови Анатолію Пустоварову.

За версією прокуратури, Анатолій Пустоваров разом з іншими учасниками оборудки нібито розробили та виготовили фіктивну документацію для процедури публічних закупівель щодо реконструкції та благоустрою низки спортивних майданчиків у запорізьких школах, а також парку відпочинку у Мелітополі. Далі з приватною фірмою – виконавцем робіт уклали фіктивні договори та склали акти про виконані роботи й надані послуги, які фактично не здійснювались.

Йшлося про понад 10 тендерів. Загальні збитки для бюджетів Запоріжжя та Мелітополя від таких дій, як повідомляли правоохоронці, становлять 87 млн грн. Судовий розгляд цієї справи досі триває.

Обвинувальний акт у згаданій справі передали до Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя в березні 2019 року.

За останньою відомою судовою ухвалою Орджонікідзевсього районного суду Запоріжжя від 28 листопада 2019 року, обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно Владислава Марченка та Анатолія Пустоварова повернули прокурорам для усунення недоліків. Зокрема, суд констатував, що обвинувачення є неконкретним і не містить, як того вимагає п.5 ч.2 ст.291 КПК України, конкретного опису обставин вчинення кожним обвинуваченим злочинів.

«Місце вчинення злочину з ідентифікацією вулиці, району, міста, тобто конкретної адреси, де були вчинені злочинні дії в акті не викладені, а за такого, він не містить викладу фактичних обставин щодо закінчення виконання об`єктивної сторони злочину», – йдеться у судовій ухвалі.

Ці та інші подібні порушення, на думку суду, перешкоджають призначенню справи до розгляду по суті. Тому колегія суддів дійшла висновку про те, що обвинувальний акт необхідно повернути правоохоронцям для усунення недоліків та прийняла відповідну ухвалу.

На цю ухвалу у грудні 2019 року правоохоронці направили апеляційну скаргу до Запорізького апеляційного суду.  Востаннє, згідно даних Судової системи України, розгляд апеляційної скарги призначили на 19 травня 2020 року. Нагадаємо, розгляд вказаної кримінальної справи триває у судах третій рік.

2019 року Анатолій Пустоваров висувався на окрузі № 76 від «Опозиційного блоку» до Верховної Ради України. Його виборчий фонд становив 2,54 мільйона гривень.


Читайте також: З 28 квітня для запоріжан змінять правила грошових переказів