Запоріжан попередили про небезпеку інвестування коштів в проєкт B2B Jewelry

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оприлюднила повідомлення, в якому застерегла від інвестування коштів в проєкт B2B Jewelery. В комісії повідомили, що проєкт має ознаки сумнівного. Також регулятор ринку цінних паперів повідомив правоохоронні органи щодо порушень законодавства з боку проєкту B2B Jewelry та його соціальної небезпеки.

Вказаний проєкт B2B Jewelry пропонує купувати ювелірні вироби та подарункові сертифікати на право придбання таких виробів. У першому випадку покупцю обіцяють повернути вартість придбання та нарахований інвестиційний відсоток. У другому випадку – також нараховувати та виплатити надвисокі відсотки прибутку.

«При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що його видала»,зазначають у Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Там наголошують: безпосередньо B2B Jewelery не є назвою конкретної юридичної фірми. Отже у проєкта відсутні чітко визначені відповідальні особи по зобов’язанням за залученими коштами від громадян України. Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelery здійснюються у готівковій формі, що не дає змоги встановити зв’язки з реальними бенефіціарами (власниками та контролерами) проєкту.

«Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки облігацій – боргових цінних паперів (…) Емітент в особі B2B Jewelry мав би звернутися до комісії для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на травень 2020 року цього не було зроблено», – йдеться у повідомленні комісії.

Також відзначається, що після запровадження на території України карантинних обмежень проєкт B2B Jewelry зупинив виплати по реалізованим подарунковим сертифікатам та почав пропонувати інвестувати кошти у цифрові активи – «токени B2BT», які, на думку комісії, несуть ті самі загрози втрати коштів інвесторами, що й сумнівні подарункові сертифікати проєкту. Тому у комісії наголосили, що інвестування у зазначений проєкт створює значні ризики втрати коштів для інвесторів.

Нагадаємо, раніше у своєму сюжеті журналіст-розслідувач Денис Бігус показав, як з ювелірних магазинів B2B Jewelry вивозять кошти у поліетиленових пакетах. Переглянути сюжет можна за цим посиланням.  

Нещодавно також стало відомо, що засновник проєкту B2B Jewelry Микола Гонта заснував та став головою політичної партії «Живіть в достатку».

Ми у Facebook

Наш канал у Телеграм