На «АвтоЗАЗі» з початку року виробили всього 13 транспортних засобів

З початку січня і до кінця травня 2020 року «Запорізький автомобілебудівний завод» виробив 13 транспортних засобів, а саме автобусів. Безпосередньо у травні виробництво склало 2 автобуси. Легкових автівок підприємство з початку цього року не випускало.

Про це свідчать дані асоціації автовиробників України “УкрАвтопром”.

У порівнянні з минулим роком виробництво транспортних засобів на запорізькому заводі зменшилось. Так, у травні 2019 року завод виробив 10 транспортних засобів, а за січень-травень 2019 року – 35 транспортних засобів. Більшість із них також становили автобуси.

«В результаті уразливості і нестабільності української економіки попит на продукцію в 2019 році перебував на низькому рівні. Це призвело до істотного скорочення виробництва і продажів», – йдеться у фінансовій звітності підприємства за минулий рік.

Минулого року, згідно звітності, підприємство отримало 3,13 млрд гривень чистого прибутку. Проте уточнюється, що такий прибуток виник технічно, унаслідок прощення 95% боргів підприємства перед його кредиторами. Так, до 2019 року завод перебував у стані банкрутства. Але у квітні 2019 року на “АвтоЗАЗі” була введена процедура санації (відновлення роботи).

«У 2019 році була проведена санація підприємства та досягнута мирова угода між ПРАТ «ЗАЗ» та його кредиторами, що дало змогу відновити платоспроможність підприємства. Після затвердження мирової угоди Господарським судом решта вимог кредиторів ПРАТ «ЗАЗ» у розмірі 95% була прощена», – йдеться у фінансовій звітності підприємства.

2019 року на “Запорізькому автомобілебудівному заводі” працювало близько 900 чоловік. У планах розвитку на 2020 рік зазначалось виготовлення різних модифікацій автобусів та складання автомобілів KIA.

В Україні найбільше транспортних засобів у 2020 році виробили на заводі “EUROCAR”, розташованому у Закарпатській області. З січня по травень 2020 року на вказаному підприємстві виробили 1325 легкових автомобілів.

За наданою звітністю автомобілебудівних підприємств, всього з січня по травень цього року в Україні виробили 1550 транспортних засобів. Це на 35% менше ніж за аналогічний період минулого року.