Справа Анісімова: як у Запоріжжі судять екс-“смотрящего”

У якості “наглядача” в Запоріжжі Євген Анісімов з’явився після приходу до влади 2010 року вже колишнього Президента України Віктора Януковича. 2013 року Анісімова затримали, а нині обвинувачують у створенні злочинної організації, відмиванні коштів, вимаганні та інших численних злочинах. “Запорізький проект розслідувань” проаналізував дані реєстру судових рішень та зібрав інформацію про розгляд справи у судах.

Чергове судове засідання у справі Євгена Анісімова призначили на 17 вересня у Заводському районному суді Запоріжжя. Про це зазначається на порталі Судової влади України.

Нагадаємо, у публічному житті Запоріжжя Євген Анісімов з’явився 2010 року — разом з обранням Президентом України Віктора Януковича. У місті для представників влади він офіційно став меценатом. Разом з тим, запорізькі підприємці почали скаржитися про здирництво з боку Анісімова та його причетність до обкрадання бюджету Запоріжжя у надвеликих масштабах.

Одну із гучних заяв 2012 року зробив Юрій Чекальський. Це власник ТМ “Хлібодар”, який повідомив, що Євген Анісімов на протязі тривалого часу вимагав від нього передати 50% акцій хлібозаводів, які входили до групи “Хлібодару”. Своє звернення він адресував Президенту та силовикам. Утім, заарештували Анісімова лише через рік, й відтоді судять. Як все відбувалося?

21 жовтня 2013 року спецпідрозділ міліції затримав Євгена Анісімова в аеропорту “Бориспіль” на підставі кримінального провадження за ч.4 ст.189 Кримінального кодексу України (вимагання). Силовики також провели низку обшуків у Запоріжжі: в офісі Євгена Анісімова, як повідомлялося, тоді знайшли більше 5 мільйонів гривень.

22 жовтня 2013 року Євгену Анісімову повідомили про підозру. Того ж дня Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя обрав йому запобіжний захід — тримання під вартою на 60 діб. У грудні 2013 року Печерський районний суд Києва продовжив дію запобіжного заходу до лютого 2014 року.

26 січня 2014 року Печерський районний суд несподівано ухвалив нове рішення у справі, а саме замінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання строком до 21 лютого 2014. В день ухвалення цього рішення Євгена Анісімова звільнили із Лук’янівського СІЗО.  Потім він зник.

18 березня 2014 року його офіційно оголосили у розшук, в якому він перебував шість років. Лише у лютому 2020 року поліція затримала Євгена Анісімова в Києві. Затримання відбулося у неділю, 16 лютого, у столичному ТРЦ «Атмосфера».

У якості запобіжного заходу йому знову обрали тримання під вартою без права внесення застави. Потім справу Євгена Анісімова передали на розгляд Заводського районного суду Запоріжжя.

Нині колишнього “наглядача” обвинувачують у створенні злочинної організації (ч.1 ст.255 КК), заволодінні майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК), відмиванні коштів (ч.3 ст.209 КК), вимаганні (ч.4 ст.189 КК), а також незаконному зберіганні зброї (ст.263 КК).

За цими статтями Євгену Анісімову загрожує до 12 років позбавлення волі.

Наразі він знаходиться в Запорізькому СІЗО. За повідомленнями ЗМІ, Євген Анісімов, якому у квітні виповнилось 45 років, викупив усі місця в тримісній VIP-камері слідчого ізолятору. Вартість перебування у такій камері за місяць становить 3410 гривень за одне місце.

16 липня 2020 року Заводський районний суд Запоріжжя прийняв низку ухвал у справі. Зокрема, відмовив у задоволенні клопотань захисників Анісімова про повернення обвинувальних актів у справі правоохоронцям. Також відмовив у задоволенні клопотання про відвід колегії суддів, які розглядають справу. Крім того, суд прийняв відмову Євгена Анісімова від одного зі своїх захисників.

23 липня 2020 року Заводський районний суд Запоріжжя додатково ухвалив продовжити дію запобіжного заходу для Євгена Анісімова у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави до 20 вересня 2020 року.

Наступне судове засідання у справі призначили на 17 вересня 2020 року.