Мер Запоріжжя хоче приєднати місто до Міжнародної хартії відкритих даних

Мер Запоріжжя Володимир Буряк підписав розпорядження «Про приєднання міста Запоріжжя до Міжнародної хартії відкритих даних». Сам він відомий, як непублічний міський голова.

Розпорядження  оприлюднили на сайті Запорізької міської ради 6 жовтня.

Згідно з документом, влада подасть заявку на приєднання Запоріжжя до Міжнародної хартії відкритих даних з метою забезпечення прозорої діяльності Запорізької міської ради та її структурних підрозділів, а також для реалізації права громадян на доступ до публічної інформації.

Журналісти Запоріжжя 2019 року пікетували мерію, світлина 061.ua

Крім того, буде затверджений план дій з реалізації принципів хартії у міськраді на 2020–2021 роки. Він, між іншого, передбачає впровадження місцевого порталу відкритих даних, розробку програми щодо фінансування розвитку відкритих даних, залучення громадськості, науковців та журналістів до використання відкритих даних.

Утім, сам мер Запоріжжя Володимир Буряк спілкуватися із журналістами не любить. У 2016 році він посів останнє місце у рейтингу публічності міських голів обласних центрів країни.

У вересні 2019 року журналісти запорізьких ЗМІ пікетували мерію, вимагаючи переглянути вибірковий підхід мера до спілкування з представниками медіа.

Проблеми з відкритістю місцевої влади також зафіксувала організація «Transparency International Україна» у своєму дослідженні. Згідно цього дослідження, влада Запоріжжя посіла 15 місце серед 22 обласних центрів України за рейтингом прозорості міст.

Читайте також: Ремонтувати конструкцію “Райдуга” у Запоріжжі буде підприємець, пов’язаний з директором департаменту культури і туризму міськради