Запорізький митник, підозрюваний у мільйонній оборудці, оскаржує в суді відсторонення від посади

У жовтні співробітники СБУ затримали начальника митного поста «Бердянськ» за підозрою в тому, що він організував корупційну схему експорту зернової продукції до Євросоюзу. Після затримання його відсторонили від посади, проте зараз він оскаржує це рішення в суді.

Про це йдеться в ухвалі Запорізького апеляційного суду.

Так, за даними слідства, корупційну схему керівник митного поста організував спільно з кількома представниками комерційних структур. Зокрема, підприємці зазначали у товарно-супровідних документах недостовірні дані про вартість та походження товару, штучно занижуючи розмір платежів до держбюджету. Натомість начальник митного поста «не помічав» цих невідповідностей.

Правоохоронці встановили, що посадовець за винагороду сприяв фірмам-експортерам у незаконному вивезенні зернової продукції протягом 2019-2020 років. При обшуках у нього знайшли велику суму коштів у різній валюті. Збиток від оборудки попередньо оцінили у понад 1,2 мільйона гривень.

15 жовтня керівнику митного поста повідомили про підозру за статтею про зловживання владою, яке спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 364 КК). У судах слідчі клопотали про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання в СІЗО. Втім, Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області 19 жовтня обрав йому запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Разом з тим, іншою ухвалою суд відсторонив керівника митного поста «Бердянськ» від посади – до 19 грудня 2020 року.

Проте ухвала не набрала законної сили – адвокати очільника поста подали скаргу на це рішення до Запорізького апеляційного суду. Судове засідання у справі призначили на 26 листопада.

Згідно інкримінованої статті, посадовцю загрожує до шести років позбавлення волі.

Читайте також: У Запоріжжі змінять умови руху транспорту через греблю ДніпроГЕС