Викладачка вишу Запоріжжя, засуджена за хабар, намагається скасувати вирок

Завідувачку кафедри обліку і оподаткування університету «Запорізька політехніка» (колишнє – “Запорізький національний технічний університет”) суд визнав винною в отриманні хабара. Покарання призначили у вигляді штрафу, але викладачка не погодилась з цим вироком та почала оскаржувати його в апеляційному суді.

Інформація про це міститься на ресурсі “Судової влади”.

Справа стосувалась здачі іспитів. Слідство встановило, що у лютому 2018 року до завідувачки кафедри “Запорізької політехніки” звернувся студент-заочник з питанням щодо складання екзаменаційної сесії. Вона повідомила студенту, що за вирішення питання щодо успішної здачі сесії потрібно передати їй 8 тисяч гривень: 4 тисячі гривень за здачу курсової роботи та 4 тисячі – за складання іспитів та заліків. Через тиждень завідувачка у своєму службовому кабінеті отримала гроші від студента, після чого її затримали співробітники СБУ. Згодом жінку обвинуватили за статтею про отримання неправомірної вигоди (ч.1 ст. 368 КК).

У судовому засіданні завідувачка кафедри свою провину не визнала. За її словами, гроші вона не вимагала та не отримувала. А студент вчинив провокативні дії щодо неї за допомогою правоохоронців. Крім того, жінка зауважила, що у неї склались неприязнені відносини із деякими колегами на кафедрі. Начебто, вони її обмовили, щоб позбавити таким чином посади.

Не дивлячись на це, винуватість викладачки довели у суді. Як з’ясувалося, її розмова зі студентом, у якій вона вимагала хабар, записувалась на диктофон. Крім того, інша викладачка університету свідчила у суді, що її колега вже кілька років працює на кафедрі обліку і оподаткування. І майже одразу після приходу до вишу, вона запровадила практику отримання грошових коштів від студентів за курсові роботи. До керівництва надходили скарги від батьків та студентів, ставилось питання про її звільнення, але колеги не проголосували за це рішення та вона продовжила працювати. Ці покази опосередковано підтвердили ще кілька викладачів з кафедри.

Згідно даних “Судової влади”, мова йде про Наталію Левченко. 22 червня 2020 року Жовтневий райсуд Запоріжжя оголосив вирок, за яким визнав завідувачку кафедри винною в отриманні хабара.

Тоді їй призначили покарання – штраф у розмірі 25,5 тисячі гривень із позбавленням права обіймати керівні посади та посади, пов`язані із викладацькою діяльністю у вищих навчальних закладах на три роки.

Наразі відомо, що вона оскаржує цей вирок у Запорізькому апеляційному суді. Сьогодні, 3 грудня, повинно було відбутися перше судове засідання у справі.

Читайте також: На реконструкцію парку, що перейшов Запоріжжю від «Мотор Січі» витратять 19 мільйонів