У Запоріжжі суддю звільнили від відповідальності за неподану декларацію

Минулого року Вища рада правосуддя звільнила з посади суддю Заводського районного суду Запоріжжя. Після цього він повинен був подати відповідну декларацію про майновий стан, але цього вчасно не зробив. Орджонікідзевський суд міста оштрафував суддю, проте він почав оскаржувати це рішення та нещодавно домігся закриття справи.

Про це йдеться у постанові Запорізького апеляційного суду.   

Згідно документу, у травні 2019 року прийняли рішення, а у червні суддю Заводського районного суду Запоріжжя звільнили з посади за вчинення дисциплінарного проступку. Після звільнення він повинен був подати декларацію про свій майновий стан за період з 1 січня по 7 червня 2019 року. Зробити це мав до 10 липня того ж року, проте подав фінансовий «звіт» лише 12 липня.  Справу про це згодом почав розглядати Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя. 

У жовтні 2020 року своєю постановою суд визнав екссуддю винним за статтею про несвоєчасне подання декларації (ч.1 ст.172-6 КУпАП) та оштрафував його. Розмір штрафу склав 850 гривень. Проте колишній суддя не погодився з цим рішенням та подав скаргу до Запорізького апеляційного суду. Як з’ясувалося, там він надав консультаційний висновок лікаря, за яким саме 9 липня 2019 року звертався за меддопомогою, йому було призначене амбулаторне лікування з повторною явкою до лікаря 11-12 липня 2019 року. Крім того, він зазначив, що не до кінця розібрався із роботою сайту НАЗК. Начебто раніше, за нього інші особи оформлювали подання відповідних декларацій.

Запорізький апеляційний суд своєю постановою, яку оприлюднили 2 грудня, скаргу колишнього судді задовольнив: постанову Орджонікідзевського райсуду щодо штрафу скасував, а провадження у справі закрив – у зв`язку із відсутністю в діях судді складу адміністративного правопорушення. Ця постанова набрала законної сили негайно після її винесення, тобто оскарженню вже не підлягає.

Читайте також: У Запоріжжі департамент освіти придбав аптечок за найдорожчою ціною