МОЗ анонсувало початок “ковідної” вакцинації. Записатися можна буде на спеціальному порталі

Перший етап вакцинації в Україні розпочнеться за тиждень. Записатися на щеплення від коронавірусу можна буде на спеціальному сайті, що має запрацювати у найближчі дні.

Про це заявив голова МОЗ України Максим Степанов. Його слова наводить офіційний сайт міністерства.

«Записатися на отримання щеплення можна буде найближчими днями через зручний інформаційний портал, а також через інші веб-портали електронних медичних інформаційних систем, через сімейного лікаря або контакт-центр МОЗ» – зазначив Степанов.

Наразі затверджено порядок вакцинування, за яким першими безкоштовне щеплення отримають медичні працівники, військові, співробітники соцслужб, люди похилого віку, рятувальники та правоохоронці, освітяни, а вже потім усі бажаючі.

Для перших етапів вакцинації від коронавірусу Україна погодила придбання 1,9 мільйона доз препарату CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

Загалом до 2022 року від COVID-19 планують вакцинувати близько 20 мільйонів українців. Розглядається можливість постачання в Україну вакцин від компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США), які виробляються за ліцензійними угодами на потужностях в Індії.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що вакцинація буде безкоштовною для усіх громадян, а також висловив впевненість, що «країни ЄС не дозволять вільно мандрувати своєю територією без вакцинації».

Читайте також: Гроші особливого призначення: як на Запоріжжі витратили “ковідні” кошти