Вищий антикорупційний суд призначив дату розгляду справи про хабар запорізької ректорки

1 березня 2016 року співробітники СБУ та Національного антикорупційного бюро України затримали ректорку “Бердянського університету менеджменту і бізнесу” під час передачі хабара в розмірі 10 тисяч доларів. Цю справу передали до Вищого антикорупційного суду, який наприкінці березня проведе засідання.

Про це повідомляється на сайті “Судова влада України”.

Згідно з матеріалами справи, ректорка вишу передавала хабар заступнику міністра освіти і науки України. Гроші надавала за вирішення питання про позитивний висновок з акредитації навчального закладу, а також задля уникнення його перевірки. Про пропозицію хабара правоохоронцям повідомив сам заступник міністра.

У березні 2016 року під час передачі коштів в розмірі 10 тисяч доларів керівницю вишу затримали, а згодом обвинуватили за статтею про надання хабара службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище (ч. 4 ст. 369 КК).

Справу у травні 2016 року почав розглядати Шевченківський районний суд м. Києва. Через кілька років, у вересні 2019-го, до цього суду надійшло клопотання заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про передачу кримінального провадження до Вищого антикорупційного суду України. Це клопотання Шевченківський районний суд Києва тоді задовольнив.

До Вищого антикорупційного суду справа надійшла у жовтні того ж року. Останньою відомою ухвалою від вересня 2020 року суд відмовив захисникам ректорки у задоволенні клопотання про проведення судово-технічної експертизи матеріалів і засобів відео-звукозапису, здійснених правоохоронцями у кримінальному провадженні. Наступний розгляд справи суд призначив на 29 березня цього року.

Наразі фігурантка справи Лідія Антошкіна продовжує очолювати освітній заклад. Минулого року вона була обрана депутаткою Бердянської районної ради за списками партії “Опозиційна платформа — за життя”. Згідно декларації Антошкіної за 2020 рік, вона мала квартиру у Бердянську, отримала 302 тисячі гривень заробітної плати від університету та 162,5 тисячі гривень пенсії. Також вказала майже 462 тисячі гривень, 23 тисячі доларів та 1825 євро власних грошових заощаджень.

Читайте також: Колишні чиновники та сумнівні підприємці: хто заробив на оновленні кисневих систем