У Запоріжжі суд розгляне справу про обрання голови Запорізької облради

До Запорізького окружного адміністративного суду звернувся депутат облради Павло Матвієнко. Він намагається скасувати офіційне рішення про обрання головою Запорізької обласної ради у грудні минулого року Віталія Боговіна.

Про це йдеться в ухвалі Запорізького окружного адміністративного суду.

Нагадаємо, 15 грудня минулого року мало відбутися чергове засідання Запорізької обласної ради нового скликання. Втім, після невдалих спроб зареєструвати присутніх депутатів було оголошено про перенесення сесії. Разом з тим, частина обранців вирішила зібратися в окремому приміщенні (залі № 300) і там провести голосування з обрання очільника Запорізької обласної ради. Голосування проводили депутати від політичних сил «Слуга народу», «Єднання», «Опозиційний блок» та «Батьківщина». Іншу частину обранців (членів фракцій «Опозиційна платформа – за життя», «Європейська Солідарність», «За майбутнє») до голосування не допустили.

світлина: radiosvoboda.org

Після проведення голосування у такий спосіб депутат від “Слуги народу” Віталій Боговін повідомив, що його обрано на посаду очільника Запорізької обласної ради. На сайті ради тоді з’явилося відповідне рішення.

17 грудня 2020 року депутат від партії “Опозиційна платформа — за життя” Павло Матвієнко звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Запорізької обласної ради, в якому просив визнати дії головуючого на засіданні ради 15 грудня щодо відкриття та проведення засідання в приміщенні № 300 протиправними. Головуючою тоді була представниця “Слуги народу” Олена Жук. Також Матвієнко просив скасувати рішення Запорізької обласної ради № 2 від 15 грудня 2020 року про обрання головою ради Віталія Боговіна.

У позові депутат вказав, що реалізація вказаного рішення призвела до порушення його права вільно обирати і бути обраним, в тому числі до органів ради, а також реалізовувати свої права як депутата.

11 січня цього року суд відкрив провадження у справі. Пізніше, на початку лютого, до суду звернулись представники Запорізької обласної ради із клопотанням про закриття справи. Втім, суд своєю ухвалою відмовив у задоволенні цього клопотання.

10 березня відбулось чергове засідання, під час якого суд ухвалив продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів. Розгляд справи триває.

Нагадаємо, 23 грудня минулого року стало відомо, що Віталій Боговін сам заявив про складання повноважень голови Запорізької обласної ради. В цей день опівночі депутати обласної ради 8-го скликання шляхом таємного голосування обрали головою ради представницю “Слуги народу” Олену Жук, яка нині виконує ці обов’язки.

Читайте також: Колишні чиновники та сумнівні підприємці: хто заробив на оновленні кисневих систем