Що було у березні? Дайджест від «Запорізького проєкту розслідувань»

«Запорізький проєкт розслідувань» продовжує створювати щомісячні дайджести про важливі події у Запоріжжі та області. Ось, чим запам’ятався минулий березень.

РІК У СПРАВІ АНІ ЖДАН

Минув рік після трагічного нещасного випадку у “Дубовому Гаю”. 8 березня 2020 року там на 8-річну Аню Ждан впала дерев’яна фігура ведмедя. Дитина померла у лікарні наступного дня. Підозри оголосили директору “Дубового Гаю” та його заступнику. Але фактично справа так і не зрушилася. Містяни виходили на мітинг до будівлі мерії, батьки вимагають справедливості, а “Запорізький проєкт розслідувань” розібрався у деталях справи.

Рік після трагедії: як у Запоріжжі судять посадовців за смерть у парку 8-річної дівчинки

ХТО БУДУЄ У ЗАПОРІЖЖІ

Ви, певне, звернули увагу на численні новобудови у різних районах міста, й зокрема на такі, з яких відкриваються гарні краєвиди на Дніпро та Хортицю. У Запоріжжі справді відбувається бум житлових комплексів. Квартири в них коштують від 500 до 800 доларів США за квадратний метр. Комплекси, в тому числі, зводять забудовники, які офіційно не орендували землю у міста і не сплачували за неї коштів до бюджету. Огляд “Запорізького проєкту розслідувань” розкаже про те, хто і як намагається звести нове житло у місті.

“Хто будує у Запоріжжі”

НАЦІОНАЛІЗАЦІЯ “МОТОР СІЧІ”

Протягом останніх трьох років «Мотор Січ», одне з найбільших підприємств міста, знаходилося у підвішеному стані. Очікувався його продаж китайцям, проти якого гаряче виступили американці. Врешті українська влада вирішила націоналізувати відоме на весь світ авіаційне підприємство. 23 березня Президент підписав відповідний указ. До цього суд арештував усі акції та майно підприємства. Тут розповідаємо, як до цього дійшло.

“Президент підписав указ про націоналізацію «Мотор Січі». Раніше суд арештував майно підприємства”

ПОБИЛИ ДЕПУТАТА

У Запоріжжі біля власного офісу побили депутата обласної ради Дмитра Майстра, а згодом напали і на його родича. До цього розтрощили вхід приймальні Майстра у Кушугумі, де він обирався. Сам обранець не приховує, що напади відбуваються через його конфлікт з давнім очільником Балабино і Кушугуму Володимиром Сосуновським. В поліції нападників досі не знайшли.

“У Запоріжжі побили депутата облради. До цього двічі нападали на його офіс”

КОЛИШНІЙ ОЧІЛЬНИК ПОЛІЦІЇ ХИЗУЄТЬСЯ ПЕРЕМОГАМИ

У липні минулого року у мережі з’явилося відео, на якому людина, дуже схожа на ексочільника поліції Запоріжжя Олега Золотоношу, у явному стані сильного сп’яніння доводила свою правоту у відділку поліції. За попередніми повідомленнями Золотоношу затримали за знаходження у такому стані за кермом. Тоді поліцейський ніяк не реагував. Але через рік раптом визнав, що справді був доставлений у відділок, але з численними порушеннями. За кермом, з його слів, він звісно не був.

“Суд остаточно виправдав екскерівника запорізької поліції у справі про начебто нетверезе водіння”

ЩО БУДЕ НА ПЛОЩІ ЗАПОРІЗЬКІЙ

Площа Запорізька, з якої видно Хортицю та Дніпро по обидва боку від греблі, чекає реконструкції вже багато років. Після знесення пам’ятника Леніну у 2016-му році ходило багато розмов про створення тут справді привабливого місця відпочинку. Минулого року нарешті знесли постамент пам’ятника, а цього року почали укріплювати схили від площі. Міська влада показувала кілька проєктів реконструкції, але виявилося, що жоден з них не є остаточним. Тепер мер Володимир Буряк оголосив, що площу прикрасить… фонтан.

Проєкт фонтану на площі Запорізькій зробить фірма, що будувала у Софіївському парку

ВЕЛИКА ЗАЛІЗНИЧНА АВАРІЯ БЕЗ ПОСТРАЖДАЛИХ. ВИЯВЛЯЄТЬСЯ, ТАК БУВАЄ…

29 березня поблизу Вільнянська з рейок зійшов поїзд «Інтерсіті», що рухався до Запоріжжя. В ньому знаходилися 88 пасажирів. І жоден не постраждав, хоча фото вагонів на узбіччі та пошматованих колій вражають. Люди, що опинилися в полі без доріг діставалися пунктів призначення самостійно та за допомогою рятувальників. Рух на аварійній ділянці відновили вже за три дні.

“Укрзалізниця” відновила рух потягів у Запорізькій області після аварії

КОРОНАВІРУС НЕ ЗДАЄТЬСЯ

Так, у Запоріжжі – нова хвиля епідемії. Про це говорять і мер міста, і голова облдержадміністрації. Минулого року у березні фіксували близько 40 випадків зараження на день по всій Запорізькій області. Зараз рахунок йде на сотні. В той же час Запорізька область посідає останні місця за темпами вакцинації проти COVID-19 серед інших регіонів України.

“Запорізька область посіла 20-е місце за кількістю вакцинованих від COVID-19”

ВІДСТОРОНЕНИЙ ГОЛОВЛІКАР

Ще 3 лютого у Запоріжжі сталася трагічна подія – загорілася Запорізька обласна інфекційна лікарня, у якій загинули пацієнти та молода лікарка. Винних у трагедії й досі шукають. Поки це відбувається, в обласній раді все ж прийняли рішення відторонити від посади головлікаря Володимир Шинкаренка, хоча кілька депутатів виступали проти цього.

“Запорізька облрада відсторонила від посади директора обласної інфекційної лікарні”

Підтримати проєкт