Запорізьку екссуддю звільнили від відповідальності за неправосудне рішення

Екссудді Вільнянського райсуду Запорізької області загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років за винесення завідомо неправосудних рішень. Але нещодавно суд закрив кримінальне провадження відносно неї.

Про це йдеться в ухвалі Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Кримінальну справу стосовно судді Вільнянського райсуду Запорізької області Тамари Беспалько правоохоронці порушили ще 2018 року. Вона стосувалась винесення завідомо неправосудних рішень, зокрема безпідставної передачі прав власності на дві квартири – у Вільнянську та Запоріжжі. Збитки від цього правоохоронці оцінили у 800 тисяч гривень.

Тамара Беспалько

У вересні 2019 року Вища рада правосуддя України притягнула суддю до дисциплінарної відповідальності, а у лютому 2020 року звільнила із займаної посади.

Пізніше, у травні 2020 року Мелітопольське територіальне управління Державного бюро розслідувань повідомило судді про підозру за статтею про постановлення завідомо неправосудного рішення, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 статті 375 КК). У липні того ж року справу скерували на розгляд до Шевченківського районного суду Запоріжжя.

Втім, там вирішили звернутися до Запорізького апеляційного суду із поданням про визначення суду, який буде розглядати справу. Запорізький апеляційний суд ухвалив звернутися із цим питанням до Верховного суду України, який у серпні перенаправив справу Тамари Беспалько на розгляд до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

25 березня 2021 року відбулось підготовче засідання у справі.

Під час засідання адвокат екссудді заявив клопотання про закриття кримінального провадження, посилаючись на те, що 11 червня 2020 року рішенням Конституційного суду України ст. 375 КК визнано такою, що не відповідає Конституції України. У грудні 2020 року ця стаття втратила чинність.

Синельниківський міськрайонний суд задовольнив це клопотання та ухвалив закрити кримінальне провадження за обвинуваченням Тамари Беспалько у винесенні завідомо неправосудного рішення, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 375 КК). Це рішення набрало законної сили. 

Читайте також: Медуніверситет замовляє “моторівцям” утеплення корпусу за 20 мільйонів