Заповідник Хортиця оголосив закупівлю на реконструкцію музею Козацтва за 70 мільйонів

Національний заповідник “Хортиця” 5 квітня оголосив закупівлю на реконструкцію будівлі Музею історії Запорізького козацтва з утепленням. Очікувана вартість реконструкції – 70 млн грн. 

Про це повідомляється на сайті електронних закупівель “Prozorro”.

Учасники мають подати свої пропозиції до 21 квітня, і наступного дня має розпочатися аукціон.

Нагадаємо, Музей історії Запорізького козацтва з 2015 року закритий через аварійний стан. У будівлі проблеми з фундаментом і затіканням води, зокрема через оглядовий майданчик. Сам музей розпочав роботу у 1983 році. Коли споруду здавали в експлуатацію, то знайшли 73 помилки при будівництві. Також музей початково створювали як будівлю-діораму, у ньому не проєктувалися фондові та реставраційні приміщення. 

Наприкінці 2020 року уряд України затвердив перелік пріоритетних об’єктів для державних інвестицій, куди і потрапив музей козацтва. 

Як повідомляв директор заповідника Максим Остапенко, під час реконструкції збираються врахувати наявні проблеми будівлі музею. Загалом повідомлялося про декілька концепцій реконструкції. Одна з них полягала у збільшенні площі музею у два рази, побудові другого поверху, розширення місця для постійних і тимчасових виставок, громадського простору, харчування та сувенірів. Йшлося про те, що вибір концепції залежить від розміру фінансування. В ОДА раніше зазначали, що загальна вартість будівництва може складати до 270 млн грн. 

У мережі є фото ескізного проєкту реконструкції музею.

Читайте також: У Запоріжжі погодили встановлення пам’ятника захисникам України