Екскерівницю з ОДА підозрюють у організації закупівлі неякісних шкільних меблів

Поліція підозрює колишню директрису Депаратаменту освіти і науки Запорізької ОДА у тиску на директорів шкіл для закупівлі шкільного обладнання у знайомих її сина. 

Про це йдеться в ухвалі Орджонікідзевського районного суду.

Згідно з матеріалами справи, Департамент освіти і науки Запорізької ОДА у 2018 році розподілив 1,24 млн грн субвенції на оснащення ресурсних кімнат для інклюзивних та спеціальних класів між Широківською, Біленківською та Долинськими сільрадами (у заклади освіти з найбільшою кількістю учнів з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних та/або спеціальних класах).

Надалі ж директриса цього Департаменту схилила чотирьох директорів навчальних закладів, зокрема Новозапорізької школи, Розумівської школи, Мар’ївського навчально-виховного комплексу та Петропільського опорного закладу середньої освіти до закупівлі обладнання у знайомих її сина.

Згодом ці керівники уклали договори з трьома невказаними у справі ФОП, бо розуміли що у разі відмови їх можуть звільнити з посад.

Опісля експертиза підтвердила різницю між ринковою вартістю обладнання та прописаною у договорах – на 527 тис. грн. Вартість дидактичних матеріалів та меблів була завищена і вони не відповідали нормам якості.

З огляду на це, наприкінці січня 2021 року поліція оголосила директорці Департаменту підозру у зловживанні службовим становищем (ст. 364 КК), а у березні клопотала у суді про обрання для неї запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання (утримуватися від спілкування зі свідками, повідомляти про зміну свого перебування та роботи слідчого, прибувати за його викликом, не відлучатися з місця проживання без дозволу). Однак суд відмовив, оскільки за чотири роки розслідування цієї справи підозрювана не ухилялася від явки до слідчого, потім отримала підозру, надала покази, з’явилася до суду. 

Також слідчі намагалися відсторонити директорку від нової посади – начальника управління Державної служби якості освіти у Запорізькій області, однак суд також відмовив. Так, інкримінований злочин підозрювана нібито вчинила на посаді саме директора Департаменту освіти і науки ЗОДА, а на новій посаді ризиків впливу на свідків у неї немає (служба якості освіти може проводити аудити, однак вони у цих освітніх закладах не заплановані). 

Директором Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА раніше була Тетяна Озерова. Наприкінці 2019 року вона звільнилася одразу після проведення Всеукраїнської научно-практичної конференції з інклюзивної освіти за участі Марини Порошенко. Колишній губернатор Костянтин Бриль вказував, що співробітництво не сподобалося новому керівництву ОДА.

Нині Тетяна Озерова вказується начальником Управління Державної служби якості освіти у Запорізькій області. 

Варто додати, що в в ухвалі зазначалися дати та номери договорів за якими нібито завищили вартість дидактичних матеріалів та поставили невідповідної якості меблі. Зокрема, йшлося про договір №10 укладений 04.07.19 та про договір №1 укладений 08.07.2019. Договори з такими датами та номерами уклали Новозапорізька та Розумівська школи з ФОП Хорощак Сергій Миколайович – на поставку меблів для ресурсних кімнат загальною вартістю 171 тис. грн. 

Особа з ПІБ Хорощак Сергій Миколайович вказувалася чоловіком головного спеціаліста одного з Департаментів Запорізької ОДА Оксани Хорощак. У 2018 році вона подала декларацію про звільнення.

Читайте також: У Фонді держмайна анонсували приватизацію «Запоріжжяобленерго» та відновлення ЗАлКу