У Запоріжжі суд поскаржився до прокурора області через справу про хабар

Суд поскаржився до прокурора Запорізької області через систематичну неявку представника державного обвинувачення на судові засідання. Справа стосується отримання хабара працівниками міськради.

Про це йдеться в ухвалі Заводського районного суду Запоріжжя.

Згідно документу, у суді розглядають справу відносно двох колишніх працівників Запорізької міськради. Їх обвинувачують в отриманні хабара, поєднаному з вимаганням (ч.3 ст.368 КК). Втім, засідання у цій справі постійно зриваються через систематичну неявку прокурора.

Так, були зірвані судові засідання 22 вересня і 7 грудня 2020 року, а також 19 лютого 2021 року.

Наступний розгляд справи мав відбутися 30 квітня 2021 року. Втім прокурор знову не з`явився, а телефоном повідомив, що наразі він переведений до Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя, тому у нього відсутні повноваження приймати участь у розгляді справи. Отже, це судове засідання також було зірване, бо законом не передбачена можливість розгляду кримінального провадження без державного обвинувача.

30 квітня суд ухвалив звернути увагу керівника Запорізької обласної прокуратури на ці обставини та необхідність здійснити заходи по забезпеченню явки уповноваженого прокурора у призначені судові засідання.

Сама справа, яку розглядають, стосується двох працівників Інспекції з благоустрою Запорізької міськради, яких затримали ще 2015 року.

Згідно з матеріалами справи, службовці склали протокол про адміністративне правопорушення за викид підприємцем будівельного сміття у зеленій зоні. А потім запропонували цьому ж підприємцю сплачувати їм по 400 гривень з машини за безперешкодний вивіз сміття на полігон твердих побутових відходів №1 на вулиці Базовій.

Підприємець погодився і декілька разів вивіз таким чином сміття. Проте після цього звернувся до поліції із заявою про вимагання та хабарництво з боку службовців. Наприкінці квітня 2015 року чоловік у салоні автомобіля інспекторів поклав до них у папку мічені 3 тисячі гривень у якості оплати за декілька наступних вивозів сміття. Після цього інспекторів затримали, повідомили про підозру і згодом справу скерували до суду.

У листопаді 2017 року Заводський райсуд Запоріжжя визнав обох винними та покарав позбавленням волі на 6 та 5 років з конфіскацією майна. Проте у серпні 2020 року Запорізькій апеляційний суд частково задовольнив скарги засуджених та їх адвокатів і скасував вирок Заводського райсуду Запоріжжя. Крім того, призначив новий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням вже колишніх інспекторів в суді першої інстанції в іншому складі суду. Саме у цьому провадженні нині зриває засідання прокурор.

Читайте також: У Запоріжжі проводять черговий тендер на реставрацію “Студентської поліклініки”

НОВИНИ “ЗАПОРІЗЬКОГО ПРОЄКТУ РОЗСЛІДУВАНЬ” В  TELEGRAM