Після скарг запоріжців обласний морг за 40 мільйонів винесуть за місто

“Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи” за 41 мільйон замовило ТОВ “Будівельна компанія “Карат” реконструкцію будівлі на вул. Оріхівське шосе, 10-а під морг. 

Про це повідомляється у системі електронних закупівель “Прозоро”. 

Переможець має виконати внутрішні оздолювальні роботи (ремонт стін, підлоги, стелі та ін.), відновити комунікаційні системи (водопостачання, електрики, опалення, вентиляції, кондиціонування). Також змонтувати пожежну сигналізацію, пасажирський ліфт, облаштувати холодильне приміщення, придбати низку обладнання, зокрема: столи для розтинів, холодильники, каталки, мийну машину, медичні ваги. Роботи мають виконати до червня 2023 року.

Єдиним конкурентом ТОВ “БК “Карат” на тендері було ТОВ “Будівельник 21” з дорожчою на 125 тисяч гривень пропозицією. Обидві фірми цін під час аукціону не змінювали. 

У березні цього року влада вирішила перенести обласний морг з вул. Чарівної, 30 (Шевченківський район) до приміщень Запорізької обласної клінічної лікарні, де раніше розміщувався морг цієї лікарні та навчальна кафедра судово-медичної експертизи. Гроші на перенос моргу збиралися виділити минулоріч, але завадила пандемія коронавірусу.

Морг на Чарівній десятки років знаходиться в оточені жилих багатоповерхівок. Поряд також розташований дитячий санаторій та ботанічний сад. Місцеві скаржилися, що через сусідство з моргом звідти доноситься трупний запах, зокрема влітку.

Також з боку керівництва обласного моргу були нарікання на замалу площу приміщень, недостатню вентиляцію, логістику, освітлення. Зокрема, вказувалося, що для повноцінної роботи необхідно 1000 кв.м., а у цьому приміщенні тільки 250.

ТОВ “БК “Карат” належить Юрію Зенкіну, керівник – Сергій Заруба. Останній разом з Юрієм Ружиним є співзасновниками ГО “Громадська варта Запоріжжя”. Також Заруба на місцевих виборах 2015 року балотувався до облради від Радикальної партії Ляшка, де першим номером в списку був Ружин (потім також балотувався від цієї партії у мери Запоріжжя). Дружини Заруби та Ружина володіють ТОВ “ТВП Капітал-буд”. 

Раніше підрядник Юрія Ружина вигравав 60 мільйонів гривень на будівництво корпусу запорізького обласного онкодиспансеру, а потім директор цього диспансеру балотувався разом з Ружиним від “Радикальної партії”.

Читайте також: У Запоріжжі суд відправив під домашній арешт інспектора патрульної поліції, який вимагав хабар