У справі про закупівлю автобуса з подвійною «накруткою» для обласної філармонії допитують свідків

Адвокат та прокурор допитали частину свідків у справі щодо закупівлі Запорізькою обласною філармонією ім. Глінки автобуса за завищеною ціною. 

Про це повідомляє кореспондент «Запорізького проєкту розслідувань», який знаходився у залі Ленінського районного суду Запоріжжя.

Нагадаємо, Запорізька обласна філармонія у 2019 році уклала з ТОВ “Техно-агросервіс” договір на придбання автобуса Sunlong SLK 6126К за 7,4 мільйона гривень для перевезення творчих колективів.

Згодом фірма надіслала філармонії листа з проханням збільшити строки поставки з 90 до 158 днів та замінити автобус зі згаданого Sunlong на Asiastar YВL6128SD, який нібито є кращим. На підтвердження своїх слів директор фірми надав представникам філармонії довідку Запорізької торгово-промислової палати з характеристиками обох автобусів, після чого сторони підписали зміни до початкового договору.

Однак після поставки автобусу поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про зловживання службовим становищем для розтрати грошей (ст. 191 КК) та почала перевірку вказаного підряду. Експертиза показала, що автобус не відповідає вимогам тендеру в частині оснащення аварійними молотками для розбиття вікон, потужності двигуна, типу коробки передач, кількості та потужності генераторів, потужності акумуляторних батарей. Був зроблений висновок, що автобус коштує на 4,66 мільйона гривень менше, ніж за нього заплатила філармонія. Тобто, за транспорт переплатили вдвічі більше від реальної вартості. Раніше надана довідка торгово-промислової палати була брехливою.

Після завершення розслідування слідство скерувало до суду обвинувальні акти стосовно директора ТОВ “Техно-агросервіс” Ігоря Шорохова, головного інженера філармонії Валерія Вініковського (був головою тендерного комітету) та директриси філармонії Ірини Конаревої. Нині ці обвинувачення розглядаються в трьох різних судових процесах.

В одному з вказаних процесів 11 червня відбулося засідання. Йдеться про обвинувачення директриси філармонії Ірини Конаревої. На засіданні допросили свідків обвинувачення: представника торгово-промислової палати, голову Департаменту культури, туризму та релігій Запорізької ОДА, директора страхової компанії (яка страхувала автобус), бухгалтера, начальників відділів філармонії. На допиті намагалися з’ясувати приналежність вказаних осіб до проведення тендеру. Питання ставили адвокат, прокурор та суддя, водночас Ірина Конарева від цієї участі утрималася.

Наступне судове засідання щодо Ірини Конаревої призначено на 26 липня.

У судовому процесі директора ТОВ “Техно-агросервіс” Ігоря Шорохова нещодавно повернули обвинувальний акт прокурору для усунення порушень.

У справі головного інженера філармонії Валерія Вініковського остання ухвала датується квітнем цього року, тоді адвокат заявляв низку претензій на етапі підготовчого засідання, але суд їх всі відхилив. Валерій Вініковський – це батько Елли Слепян, яка на час придбання автобусу була першою заступницею голови Запорізької ОДА.

Згодом Валерій Вініковський отримав від Президента України орден «За заслуги» III ступеня. За інформацією ЗМІ, подання на це нагородження надіслала тодішня виконувачка обов’язків голови Запорізької ОДА Елла Слепян.

Раніше філармонія також відсужувала у вказаного постачальника автобуса 820 тисяч гривень передоплати за страхування. 

Читайте також: У Запоріжжі створюють черговий департамент, робота якого обійдеться у 12 мільйонів

Наші новини в TELEGRAM