Колишній прокурор носитиме електронний браслет, після того як втікав при затриманні

Мелітопольський міськрайонний суд продовжив колишньому начальнику Василівської прокуратури заставні обов’язки за підозрою в отриманні 8 тисяч доларів хабаря за закриття кримінальної справи. 

Про це йдеться у відповідній ухвалі Мелітопольського міськрайонного суду. 

Згідно з матеріалами справи, начальник Василівського відділу Енергодарської місцевої прокуратури протягом жовтня 2020 – березня 2021 рр. провів декілька зустрічей (у своєму кабінеті, а потім на заправках) з головою Малобілозерської сільської ради. Під час зустрічей пропонував за 8 тисяч доларів хабаря закрити кримінальне провадження. 

Це провадження стосувалося можливих розкрадань ТОВ “Хаус Біт” на підрядах сільради. За словами прокурора, у справі вже провели частину товарознавчих експертиз, за якими збиралися оголосити підозру підряднику. А от економічну експертизу, за якою могли б оголосити підозру голові Малобілозерської сільради, ще не закінчили і за озвучену суму можна було б уникнути кримінальної відповідальності.

Прокурор показав на телефоні повідомлення від невказаного абонента про можливість звести загальні збитки по справі до 440 тисяч гривень та покласти їх на підрядника. 

Голова сільради передати хабар погодився, але звернувся до силовиків із заявою про відповідний злочин. У квітні прокурор взяв від нього гроші, після чого був затриманий за підозрою у хабарництві (ст. 368 КК).

Згодом суд обрав прокурору запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою – з можливістю внесення 181 тисячі гривень застави (яку потім і внесли). А по закінченню вказаних строків продовжив заставні зобов’язання ще на 1 місяць (до липня). Зокрема, йдеться про носіння електронного браслету, вилучення закордонного паспорту, заборони спілкуватися з учасниками провадження щодо цієї справи, виїжджати за межі населеного пункту лише з дозволу слідства.

Підставами для такого запобіжного заходу вказувалася, зокерма: обізнаність підозрюваного у методах розслідування злочинів та існування ризику впливу на свідків, які є його знайомими, колишніми колегами і підлеглими.

Окремо слідчі вказували, що під час затримання колишній прокурор не зупинив авто за вказівкою поліції, почав тікати, постійно змінював напрям руху, нехтував правилами дорожнього руху, створював аварійно-небезпечні ситуації на дорозі. Таким способом він хотів сховатися від силовиків та позбутися хабаря. 

Захист підозрюваного вказував, що надіслав до ДБР заяву про вчинення злочину – перевищення службових повноважень силовиками під час затримання, оскільки їхні автомобілі не мали ознак спецтранспорту, а з урахуванням нещодавньої посади підозрюваного таке переслідування сприймалось як погроза життю та здоров’ю.

На час нібито отримання неправомірної вигоди підозрюваний вже не працював у прокуратурі, бо двома тижнями раніше його звільнили через реорганізацію структури (у ЗМІ повідомлялося, що він не пройшов співбесіду – від “Запорізького проєкту розслідувань”). Він не міг впливати на розслідування провадження про розкрадання на підряді, тому його дії можна кваліфікувати лише як шахрайство, й те – лише при наявності доказів.Також адвокатка заявила, що при затриманні силовики не змогли знайти 8 тисяч доларів неправомірної вигоди.

Варто додати, що слідчі згодом доповнили кваліфікацію злочину і до хабарництва додали ст. 369-2 КК – зловживання впливом. Вони стверджували, що хоч прокурор на час отримання хабаря звільнився, він все одно мав вплив на прокурорів, які продовжували займатися вказаною справою. Він мав з ними дружні стосунки. Також на відео ДБР з затримання вказаного колишнього прокурора гроші присутні.

У одній з ухвал вказується ім’я підозрюваного – це Олександр Басік. Його дружина також працює у прокуратурі – Мелітопольській. 

ТОВ “Хаус Біт” належить Ользі Тоцькій з Білої Церкви. Фірма загалом отримала три підряди і всі від вказаної Малобілозерської сільської ради та без конкурсу. Два з них “Хаус Біт” отримало наприкінці 2019 року – загалом на 2,6 млн грн (утеплення будівлі сільради та ремонт покрівлі будинку культури). Ще один – восени 2020 року – на коригування робіт з утеплення сільради вартістю 491 тис. грн. 

У судовому реєстрі майже немає інформації щодо вказаного у справі провадження з розкрадань. Є лише дві ухвали від березня 2020 року, якими суд не дозволив слідчим отримати банківські документи фірми. В ухвалах йдеться про два підряди від листопада 2019 року.

Читайте також: Влада відкриє доступ до Бірючого острова, де розташовується держдача Зеленського

Наші новини в TELEGRAM