Поліція другий рік з’ясовує, чи були серп і молот на газетах запорізького “Полку Перемоги” незаконними

Ленінський районний суд Запоріжжя продовжив поліції на рік строк розслідування діяльності ГО “Полк Перемоги”. Справа стосується можливого розповсюдження комуністичної символіки. 

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду. 

Згідно з матеріалами справи, наприкінці квітня минулого року керівник ГО “Полк Перемоги” в соціальній мережі Фейсбук опублікував зображення серпа, молота та п’ятикутної зірки. Його супроводив закликом до користувачів змінювати зображення своїх профілів у переддень 75-річчя перемоги на фотографії фронтовиків.

З огляду на це правоохоронці відкрили кримінальну справу за статтею про виготовлення, поширення комуністичної символіки та пропаганду тоталітарного режиму (ч.1 ст. 436-1). 

Пізніше, 9 травня 2020 року, силовики зупинили у Запоріжжі невказаного громадянина, який розповсюджував газети “Полк Перемоги”. На цих газетах була, зокрема, зображена п`ятикутна зірка з написом «СССР Победа». У нижній частині був вказаний редактор, наклад – 50 тисяч екземплярів, засновник, видавник. Також було вказано, що газети надрукували у ТОВ “ВБ Кераміст”. Чоловік повідомив, що газети для розповсюдження йому надали люди керівника ГО “Полк Перемоги”.

Аналогічні газети були вилучені під час обшуку за місцем розташування безпосередньо ГО «Полк Перемоги». 

Щодо газет слідчі провели мистецтвознавчу експертизу, яка показала, що на них застосовується саме комуністична символіка.

Проте за рік розслідування справи силовики не встигли встановити за допомогою експертизи характер використання символіки. Також допитати працівників “Керамісту”, які прийняли замовлення на друк газет, виконали його, а потім відвантажили. Окрім того – допитати учасників “Полку Перемоги” стосовно діяльності організації та встановити особу, яка замовляла друк газет. 

Ще – здійснити лінгвістично-правовий аналіз газети «Полк Перемоги» для визначення, чи є інформація у ній викладенням історичних подій. А також вирішити питання щодо повідомлення підозри керівникові ГО “Полк Перемоги”.

З огляду на це слідчі просили у суді продовжити строки розслідування на рік – до 6 травня 2022 року. Суд це клопотання задовольнив. 

Керівником ГО “Полк Перемоги” є Андрій Іванов. Він – колишній депутат декількох скликань Запорізької міської ради та голова запорізької міської організації “Партії регіонів”. Його батько, Валерій Іванов, також був депутатом Запорізької міськради, а дядько Борис Петров – головою Запорізької ОДА. Також Андрій Іванов був помічником у нардепа Сергія Кальцева

Про Іванова ще відомо, що він безуспішно намагався оскаржити декомунізацію назв декілької вулиць в Запоріжжі. 

Засновниками ГО “Полк Перемоги” окрім Андрія Іванова також є Юрій Петровський, Тетяна Машанова, Олександр Музичук, Олег Павлов.

Юрій Петровський був помічником нардепів від Комуністичної партії Олексія Бабуріна та Олександра Присяжнюка. У ЗМІ вказувалося, що Петровський був учасником запорізького “антимайдану”, вимагав “федералізацію” та оголошував про створення “народного ополчения Запорожья”. У 2015 році Петровський балотувався до Запорізької облради від партії “Наш край”, де першим номером був Сергій Кальцев. 

Також про Петровського відомо, що у 2001 році йому присудили 6 років виправної колонії за намір підірвати ЧАЕС, викрасти тодішнього президента Кучму та організувати збройне повстання.

Тетяна Машанова керує Запорізькою обласною організацією “Захист прав ветеранів-дітей війни”. Ця організація у 2016 році вимагала не допустити знесення пам’ятника Леніну у Запоріжжі.

Олександр Музичук – це колишній депутат Запорізької міськради від “Партії регіонів”. У 2015 році він безуспішно балотувався до міськаради від партії “Наш край”, де першим номером був Володимир Кальцев. Силовики мали претензії до фірм Музичука щодо незаконного використання міських земель. 

Олег Павлов – реконструктор історичних подій, який вказувався співзасновником “Історико-патріотичного клубу військової реконструкції Воїн”. Під час обшуку серед організаторів “Полку Перемоги” у Павлова нібито знайшли патрони.

Також Олег Павлов – це друг Володимира Рогова – лідера запорізького “антимайдану”, автора легенди про вбивства школярами снігурів на Запоріжжі через їх червоне забарвлення, споріднене до символіки СРСР. 

Читайте також: Запорізька міськрада затвердила перелік адмінпослуг, які надаватимуть у місті через ЦНАП

Наші новини в TELEGRAM