Анісімов невдало спробував вийти з СІЗО 

Шевченківський районний суд відхилив клопотання Євгена Анісімова про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов`язання.

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду.

Під час судового засідання 13 вересня захисник Євгена Анісімова обґрунтував зміну запобіжного заходу тим, що кримінальне провадження проти його підзахисного сфальсифіковане. Сторона захисту просила суд змінити запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов`язання.

Прокурор зазначив, що обраний відносно Анісімова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою є ефективним та дієвим, запобігає тим ризикам, які були встановлені при його обранні та наразі не змінилися.

При обранні запобіжного заходу у виді тримання під вартою суд врахував наявність обґрунтованої підозри та наявність ризиків, зокрема, переховування, продовження злочинної діяльності, незаконний вплив на потерпілих та свідків.

Суд зауважив, що на час розгляду клопотання жоден з цих ризиків не зник та не зменшився.

Нагадаємо, у червні Євген Анісімов вже стверджував про фальсифікацію цього кримінального провадження і клопотав про своє відсторонення від розгляду. Однак суд відмовився задовольняти це клопотання (причини не вказувалися). 

До цього Анісімов відмовлявся з’являтися на засідання, на інші слухання справи його доставляли під подвійною охороною поліції. 

Вказана справа стосується створення злочинної організації (ч.1 ст. 255 КК), заволодіння майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК), відмивання коштів (ч.3 ст. 209 КК), вимагання (ч.4 ст. 189 КК), а також незаконного зберігання зброї (ст. 263 КК). 

Окрім Євгена Анісімова усправі фігурують ще дві особи: Олена Бондаренко (колишня депутатка Запорізької міськради) та Андрій Гречківський (охоронець Анісімова).

Як раніше писав “Запорізький проєкт розслідувань”, Євген Анісімов у публічному житті Запоріжжя з’явився у 2010 році — разом з обранням Президентом України Віктора Януковича. Для представників місцевої влади він офіційно вважався меценатом, а запорізькі підприємці називали його “смотрящім, скаржилися на вимагання та рекет. 

У 2013 році Анісімова затримала поліція, але через декілька місяців Печерський суд відпустив його з-під варти і він зник. Анісімов перебував у розшуку 6 років, у лютому 2020 року його затримали в Києві в одному з ТРЦ. Його знову помістили під варту без права внесення застави.

Наразі Анісімов знаходиться у Запорізькому СІЗО. За повідомленнями ЗМІ, він викупив усі місця в тримісній VIP-камері слідчого ізолятору. Вартість перебування у такій камері за місяць становила 3410 гривень за одне місце.