Після ініціювання громадських слухань, запорізькі посадовці зібралися поговорити про амброзію 

Одна з проблем боротьби з алергічною рослиною – це відсутність сертифікованого препарату для її знищення в Україні. Прокуратура не дозволяє посадовцям обробляти ділянки хімікатами. 

Про це йшлося на засіданні екологічної комісії Запорізької міськради. 

Водночас міськрада веде боротьбу з амброзією за допомогою покосу та висадки спеціальних рослин для пригнічення росту бур’яну.

Також працівники мерії проводять рейди на приватних територіях. Недбайливі власники ділянок отримують приписи щодо необхідності знищення амброзії. 

Ці заходи проводять вже 6 років у межах Програми боротьби з карантинними рослинами.

За інформацією запорізького екоактивіста Миколи Ралика, під час вказаного засідання посадовці також дали райадміністраціям завдання зібрати інформацію про загальні площі заражені амброзією. Окрім цього, сформувати відомості про кількість територій, які хоча б раз косили. 

Водночас, за словами активіста, необхідно додатково дізнатися скільки з цих території покосили перед початком цвітіння. Також скільки ділянок вдалося знезаразити за час роботи профільної міської програми.

Як повідомляв “Запорізький проєкт розслідувань”, нещодавно запорізькі екоактивісти передали до міської ради підписи щодо ініціювання громадських слухань. 

Їм цікаво почути про результати роботи програми зі знищення карантинних рослин. 

Також отримати від влади чіткий план організації знищення амброзії та критерії за якими громадськість може оцінити реальні території, на котрих амброзія знищена. Окрім цього, посадовці мають розробити карти амброзії, де будуть відмічені місця з заростями більше 100 квадратних метрів. 

Самі активісти хочуть запропонувати владі ефективний механізм боротьби з алергічною рослиною.