Прокуратура хоче переграти тендер на реставрацію тріснутого будинку у Запоріжжі

Господарський суд Запорізької області повернув позовну заяву прокуратурі про визнання недійсним договору з реконструкції історичного будинку. Правоохоронці зробили помилку в оформленні документу. 

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду.

Так, прокуратура 10 вересня подала до суду позов щодо визнання недійсним договору з ТОВ “АЛВС” на реставрацію будинку на проспекті Соборному, 234 у Запоріжжі. 

Також правоохоронці хотіли визнати недійсним рішення Департаменту з управління житлово-комунальним господарством, який визнав фірму відповідною кваліфікаційним критеріям та обрав переможцем тендеру на реставрацію.

Аргументи прокуратури для подання такого позову в ухвалі не розкривалися.

Нещодавно ж суд дослідив вказану позовну заяву і вирішив повернути її. Вказувалося, що, відповідно до законодавства, зносини обласної прокуратури з органами влади має здійснювати її керівник. Тож підписувати позовну заяву про визнання недійсним договору підряду теж мав він. Водночас це зробив його заступник. Відомостей, що цей заступник на час подачі позову виконував обов’язки керівника прокуратури – суду не надали.

Паралельно прокуратура подавала заяву про забезпечення позову. Правоохоронці хотіли на час розгляду справи заборонити підряднику виконувати роботи з реставрації на вказаному об’єкті. Втім суд цю заяву також повернув – з аналогічних причин.

Нагадаємо, нещодавно КП “Управління капітального будівництва” Запорізької міської ради розірвало договір з ТОВ “АЛВС” на реставрацію будівлі “Студентської поліклініки”. Фірма у своїй будівельній ліцензії не мала дозволу на роботи з реставрації пам’яток культурної спадщини. Комунальники розірвали договір після початку перевірки закупівлі аудитслужбою.

Водночас будинок на проспекті Соборному 234 занесений до архітектурних пам’яток, його звели у 1950 році.

Руйнуватися будівля почала влітку минулого року. Можливим джерелом руйнувань місцева влада тоді назвала затоплений колодязь і протікання на мережах “Водоканалу”. 

Вартість реставрації цього будинку від “АЛВС” складає – 14,5 мільйонів гривень. “Студентську поліклініку” фірма мала привести до ладу за 8,4 мільйонів гривень.

ТОВ “АЛВС” належить Тетяні Мирошниковій, керівник – Олег Білоусов. Останній також володів ТОВ “Белстейт” та ТОВ “Белстейт лтд”, які були пов’язані через робітників, досвід виконаних робіт та контакти з ТОВ “Анстрой” та ТОВ “Анстрой лімітед”.

ТОВ “Анстрой лімітед” належить Антонові Шуваєву, який у 2015 році працював начальником насосної станції “Павло-Кічкас” на КП “Водоканал” і шукав нову роботу.