Запорізькі депутати хочуть перевірити комунальний телеканал та заслухати звіт його директора

Депути Запорізької міськради хочуть створити контрольну комісію для перевірки діяльності телеканалу Z. Також заслухати звіт директора цього комунального каналу. 

Про це йдеться у відповідних проєктах рішення, які опублікували на сайті Запорізької міськради.

Необхідність перевірки каналу автори проєкту (депутати 5 фракцій міськради) обґрунтовують тим, що у ефірі комунального ЗМІ були присутні здебільшого представники партії Володимира Буряка “Єднання”.

Також під час виступу на сесії голови фракцій політичної партії «Слуга Народу» Регіни Харченко у червні цього року – телеканал Z вимкнув пряму трансляцію.

Крім тематики ефіру, депутати також планують дослідити фінансову звітність каналу. Підприємство є дотаційним, що може свідчити про його неефективну операційну діяльність.

Перевіряти роботу каналу збираються за період від початку 2020 року і до сьогодні.

У звіті директора телеканалу Дмитра Веліканова – депутати хочуть отримати інформацію про кількість згадувань в ефірі і запрошень на ефір представників “Єднання” та депутатів інших фракцій. Визначити частку позитивних, нейтральних та негативних згадувань Володимира Буряка.

Варто додати, Департамент правового забезпечення Запорізької міської ради має зауваження до проєкту рішення щодо перевірки комунального каналу. 

Серед претензій правників вказувалося “недотримання пропорційного представництва” – тобто до комісії включили представників усіх фракцій крім “Єдання”. Це може призвести до порушення принципу неупередженості.  

Також з тексту проєкту рішення неможливо визначити професійну підготовку та досвід членів контрольної комісії. Незрозуміло чи зможуть вони вирішити завдання комісії з перевірки наповнення ефіру каналу та фінансової звітності. 

Немає у проєкті рішення й пункту щодо висвітлення діяльності тимчасової контрольної комісії. 

Зрештою, Департамент “вважав за неможливе погодити наданий проєкт рішення”.

Має Департамент і претензії щодо проєкту рішення про звіт директора комунального телеканалу. Так, проєкт рішення погодив секретар міської ради, втім це не передбачено регламентом ради. Його має погодити профільний заступник міського голови, але він цього не зробив. 

Нагадаємо, головний редактор телеканалу “Z” Олександр Коваленко очолює іменну партію міського голови Володимира Буряка “Єднання”. 

Окрім цього, директор телеканалу Z Дмитро Веліканов у 2020 році балотувався до Запорізької міськради від партії “Володимира Буряка “Єднання”. Також у списку був продюсер телеканалу Юрій Юрченко.