Запорізьких патрульних посадили під домашній арешт за побиття чоловіка на вулиці 

Мелітопольський міськрайонний суд посадив двох патрульних під домашній арешт – за перевищення службових повноважень. Поліцейські зупинили на вулиці чоловіка для поверхневого огляду, наказали йому зняти штани та взуття. Потім почали викручувати пальці, видавлювати очі та бити по ребрах. 

Про це повідомляється у відповідних ухвалах суду.

Згідно з матеріалами справи, поліцейські у жовтні минулого року проводили патрулювання на вулиці Верхній у Запоріжжі. Вони підійшли до чоловіка та жінки. Один з патрульних без пояснення законних підстав почав проводити поверхневий огляд чоловіка, а потім наказав йому зняти взуття, шкарпетки та спустити штани.

Згодом на місце події прибув ще один екіпаж патрульних.

Один з поліцейських (з першого екіпажу) вдарив чоловіка долонею по вуху, потім кулаком – по ребрах. Ще 10 ударів він наніс по обличчю потерпілого його ж рукою. До побиття приєднався й один з новоприбулих поліцейських – вдарив чоловіка коліном по нозі.

Громадянину викручували ніс, вуха, пальці, натискати долонями в очі, заламувати руки.

Водночас чоловік не вчиняв жодних правопорушень, не чинив опору поліцейським та не становив суспільної небезпеки. Заборонених речей у потерпілого поліцейські не знайшли.

З огляду на це, Державне бюро розслідувань у жовтні минулого року відкрило кримінальне провадження щодо перевищення службових повноважень (стаття 365 Кримінального кодексу України) і почало з`ясовувати деталі злочину. 

Декілька тижнів тому слідчі оголосили молодшому та старшому лейтенантам поліції підозру і згодом звернулися до суду для відсторонення їх від посад і обрання цілодобового домашнього арешту на два місяці. 

Суд нещодавно ці клопотання задовольнив частково. Зокрема, він обрав для поліцейських нічний домашній арешт (заборону виходити з домівки з 21:00 до 06:00).

Варто додати, один з депутатів Запорізької міської ради (його ім’я в ухвалі не розкривалося) хотів взяти на поруки молодшого лейтенанта поліції. Однак суд відмовив.