Поліція намагалася закрити справу про крадіжки у запорізькому аеропорту

Поліція у вересні цього року закрила справу про розкрадання у запорізькому аеропорту. Втім прокуратура нещодавно поновила розслідування. 

Про це повідомляється в ухвалі Шевченківського районного суду.

Нагадаємо, директор ТОВ “НПВ “Техвестсервіс” у 2017 році дізнався про необхідність запорізького аеропорту у заміні системи інструментального заходу літаків на посадкову смугу. 

Надалі він змовився з директором КП “Міжнародний аеропорт Запоріжжя” і заступником головного інженера – для перемоги у тендері, належному фінансуванні робіт, а також прихованні у звітних документах факту часткового виконання підряду.

Після перемоги у відповідній закупівлі вартістю 36,3 мільйона гривень, фірма поставила аеропорту 13 дипольних антен замість 21. Але комунальники все ж перерахували “НПВ “Техвестсервіс” зайві гроші, відповідно до висновків експертизи, – це 443 тисячі гривень.

Факт неповного виконання робіт змовники хотіли приховати у актах виконаних робіт, вказавши загальні обсяги поставки – замість розшифровки кількісних характеристик устаткування.

З огляду на це, поліція у 2019 році відкрила кримінальне провадження №42019081020000058 щодо розкрадання грошей через зловживання службовим становищем (стаття 191 Кримінального кодексу України).

Остання ухвала у цій справі датується вереснем цього року. Відповідно до цього документу, поліція закінчила слідство і суд встановив захисникам обвинуваченого строк для ознайомлення з матеріалами справи. Надалі справу мали передати до суду.

Водночас частину матеріалів з цього провадження Шевченківська окружна прокуратура виокремила в нове провадження – №12021082080001145 – також з кваліфікацією щодо розкрадання грошей через зловживання службовим становищем. Нове провадження відкрили 31 серпня 2021 року.

Втім через два тижні слідчий поліції це нове виокремлене провадження №12021082080001145 закрив (причини для закриття не вказувалися).

Шевченківська окружна прокуратура з таким рішенням поліції не погодилася і 26 жовтня поновила вказане провадження.

Строки ж розслідування цього виокремленого провадження збігають 14 листопада. Однак у справі ще треба додатково допитати свідків (з урахуванням отриманої під час слідства інформації), провести обшуки у основних фігурантів, отримати документи щодо трафіку телефонних розмов, також вилучити банківські документи.

Тож для продовження строків розслідування вказаного провадження на рік, слідчі звернулися до суду. 

Суд це клопотання задовольнив

Від “Запорізького проєкту розслідувань”: прокуратура могла виокремити матеріали в окреме провадження, бо під час розслідування силовики відшукали факти нових розкрадань або виникла підозра про причетність до злочину інших посадовців. А для доказування нових злочинів і пошуку винних – потрібно провести додаткове розслідування.

ТОВ “НПВ “Техвестсервіс” раніше пов’язували з представниками ДП обслуговування повітряного руху України («Украерорух»). Нині співвласником та директором ТОВ “НПВ “Техвестсервіс” є Сергій Медина. На сайті Судової влади України Сергій Медина вказувався підозрюваним у згаданому початковому кримінальному провадженні від 2019 року – №42019081020000058.

Раніше у цьому проваджені про підозру повідомляли вже колишньому директору аеропорту Віктору Біскупському. Разом з Мединою та Біскупським у справі фігурує також заступник головного інженера аеропорту – Володимир Євдокимов.