Будівельники до кінця тижня почеплять на запорізькі мости сталеві троси

Цього тижня будівельники закінчать встановлення сталевих тросів на одній зі сторін запорізького вантового мосту. 

Про це повідомляється на сайті Запорізької облдержадміністрації.

Загалом центральні об’єкти будівництва автотранспортної магістралі через річку Дніпро у Запоріжжі – це балковий та вантовий мости.

Балковий міст веде з Хортицького району Запоріжжя на острів Хортиця. А вантовий міст далі – з острову Хортиця до центру міста – район Набережної магістралі. 

І вантовий, і балковий міст діляться на дві частини: верхову та низову.

Вантовий міст виглядає так

На верховій частині будівельники нині навішують сталеві троси (ванти), на яких цей міст і триматиметься. Нині змонтували вже 39 вантів з 48. До кінця тижня мостобудівники хочуть навісити усі сталеві троси.

Опустити верхову частину мосту на троси планують до 10 грудня. Потім має відбутися фінальне покриття проїжджої частини асфальтом. Точних строків відкриття верхньої частини вантового мосту влада поки не називала.

Низову частину вантового мосту (і загалом увесь комплекс споруд автомагістралі через річку Дніпро) планують завершити до другого кварталу 2022 року.

Балковий міст виглядає так

Верхову частину балкового мосту відкрили для проїзду наприкінці минулого року.

Нині роботи ведуться на низовій частині. Декілька тижнів тому будівельники повідомляли, що ця частина мосту готова на 75%, також влада обіцяла добудувати цю частину мосту до кінця року. Будівельники мають добетонувати проїзд, змонтувати бар’єрне огородження, провести освітлення, влаштувати гідроізоляцію на дорозі та встелити її асфальтом.

Єдиним проблемним питанням у будівництві запорізьких мостів влада називає – відселення людей з 14 будинків на Хортиці. Через ці житла будівельники не можуть розпочати розширення дороги на острові. Адже якщо відкрити міст, і зробити з’їзд на стару проїжджу частину – на острові утвориться скупчення автомобілів. Обласна влада вже має гроші на відселення людей, але вказує, що самим процесом відселення має займатися місцева влада.