Запорізька прокуратура не змогла відсудити мільйон у взуттєвої фабрики за забруднення 

Господарський суд Запорізької області відмовив прокуратурі та екоінспекції у стягненні з ТОВ “Василівський завод МК” 1,1 мільйона гривень за забруднення земельної ділянки.

Про це повідомляється у відповідному рішенні суду.

Згідно з матеріалами справи, Державна екоінспекція у Запорізькій області у 2017 році провела перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства взуттєвою фабрикою ТОВ “Василівський завод МК”.

Під час перевірки з’ясувалося, що завод незаконно розміщував відходи з виробництва взуття (обрізки шкіри, хутра, гуми, поролону, текстилю, рідини невідомого походження тощо) на земельній ділянці у Василівці (вул. Промислова, 3-А). Окрім цього у пробах ґрунту знайшли відхилення вмісту цинку та хлоридів. 

Ці порушення завдали збитків державі на 1,1 мільйона гривень

“Василівський завод МК” вказані гроші не сплатило, тож прокуратура звернулася до суду з позовом про їх стягнення.

Справа надалі пройшла суди трьох інстанцій, аж поки касаційний суд не повернув її на новий розгляд

Нещодавно Господарський суд Запорізької області у стягнені грошей відмовив. Вказувалося, що у матеріалах справи немає належних документів, які б підтверджували площу забруднення земельної ділянки, сам факт забруднення та розмір шкоди. 

Так, у справі немає акту про забруднення земель, матеріалів спеціальних вишукувань, а також план-схеми земельної ділянки із зазначенням відповідних площ забруднення та відбору проб ґрунтів. Розрахунок шкоди проводили на підставі матеріалів Держгеокадастру, а не виходячи з нормативної оцінки ділянки. 

Окрім цього, в акті відбору проб ґрунтів стоїть підпис тільки одного з двох екоінспекторів. 

Також у справі відсутні докази вивезення «Василівський завод МК» відходів на вказану територію або проведення там виробничої діяльності. 

Представники «Василівського заводу МК» стверджували, що на ділянці, де проводили перевірку екоінспектори, з радянських часів і до 2005 року виробляли будматеріали і там накопичувалися відходи. «Василівський завод МК» придбав цю ділянку у 2009 році і виробництво на ній не організовував, там лише стояли старі зруйновані будівлі. 

“Василівським заводом МК” співволодіє Віктор Пріт. Пріт також співвласник взуттєвої фабрики “МІДА” та колишній депутат Запорізької міськради. Під час роботи у міськради був членом екологічної комісії.

Заступником директора  у ТОВ “Василівський завод МК” працює депутат Запорізької облради Олександр Білий. Він також вказується секретарем комісії з питань екології.