Китайці хочуть відсудити в України за “Мотор Січ” вже 4,6 мільярда доларів

Нещодавно китайські інвестори “Мотор Січ” збільшили позовні вимоги до українського уряду до 4,6 мільярда доларів. Гроші китайці хочуть відсудити за перешкоджання державою в управлінні “Мотор Січ”.

Про це повідомляє Економічна правда.

Так, у  2015 році “Мотор Січ” та китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation підписали меморандум про створення виробництва авіаційних двигунів у китайському місті Чунцін. Вже наступного року президент “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв продав свої акції низці офшорних компаній, які ЗМІ вважають пов’язаними із цією китайською компанією.

СБУ заявило про потенційні ризики для національної безпеки України, зокрема можливий витік технологій до Китаю. У 2017 році в межах кримінального провадження силовики добилися арешту акцій “Мотор Січі”.

Президент України Володимир Зеленський у січні 2021 року також ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січ”.

Урядовці вказували, що стратегічні підприємства мають залишатися українськими. 

Після цього з’явилася інформація, що китайські інвестори подадуть на Україну до суду – через перешкоджання управлінням “Мотор Січ”. Тоді розмір приблизних позовних вимог озвучувався в межах $3,6 мільярда доларів. 

Втім нещодавно стало відомо, що китайці збільшили позовні вимоги до 4,6 млрд доларів і подали повний текст позову в арбітраж.

Місцем розгляду обрали Постійну палату третейського суду у нідерландсьому місті Гаага.