У Запоріжжі закрили справу щодо незаконного зведення багатоповерхівки біля “Дубового гаю”

Запорізька поліція закрила провадження щодо незаконного будівництва багатоповерхівки біля парку “Дубовий гай”. Раніше силовики стверджували, що фірма почала будівництво на території історичного ареалу без необхідних документів

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду.

Згідно з матеріалами справи, ТОВ “Сайлент-Девелоп” у 2019 році отримало в суборенду земельну ділянку на вулиці Святого Миколая, 53 для розташування багатоповерхового житлового будинку. Строк суборенди – до 2037 року. 

Вказану передачу земельної ділянки погодила Запорізька міська рада (рішення 88/23). 

Згодом фірма отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво багатофункціонального комплексу з вбудованими житловими приміщеннями.

Втім законність цього будівництва надалі почала перевіряти поліція. Силовики вказували, що земельна ділянка входить до меж історичного ареалу №2 “Старий Олександрівськ”, а отже підпадає під захист закону “Про охорону культурної спадщини”.

Натомість звернень щодо погодження проектної документації та отримання дозволу на проведення земляних робіт до профільних установ не надходило. Також, відповідно до інформації з Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, фірмі відмовили у дозволі на проведення робіт, бо замовник не надав необхідні документи. 

З огляду на це, поліція наприкінці 2020 року відкрила кримінальне провадження щодо умисного знищення або пошкодження майна (ч.2 ст. 194 КК України), зловживання владою або службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК України) та невиконання судового рішення (ч. 1 ст. 382 КК України).

У серпні цього року, слідчі провели огляд ділянки і встановили, що ТОВ “Сайлент-Девелоп” проводить будівництво багатоповерхового житла. Дозвільних документів на будівництво поліції не надали.

Згодом силовики через суд наклали на цю ділянку арешт.

Представники “Сайлент-Девелоп” з цим рішенням не погодилися і звернулися зі скаргою до апеляційного суду. 

Зрештою суд цю скаргу задовольнив і арешт скасував. Вказувалося, що у клопотанні слідчого про арешт не вказувалося, яке саме доказове значення мають вищевказані земельна ділянка та об`єкти нерухомості.

У доданих до клопотання матеріалах не містилося об’єктивних даних, які б підтверджували обґрунтованість підозри щодо вчинення правопорушень. 

Окрім того, 22 листопада слідчий закрив це кримінальне провадження через відсутність складу злочину. У відповідній постанові вказано, що під час розслідування було підтверджено законність дій ТОВ «Сайлент-Девелоп».

Власником миколаївського ТОВ “Сайлент-Девелоп” є Олександр Степанов, директорка – Валерія Косікова.  У Миколаєві фірма також будує житлові комплекси.

Нині на вул. Святого Миколая, 53 у Запоріжжі вже звели декілька поверхів будинку. На території можна помітити робочих, також працює кран.

Будівництво ведеться впритул до клініки “Святого Миколая”.

Раніше на місці будівництва знаходилась будівля колишнього спиртоочисного заводу. Будівлі було більше 100 років і її навіть вносили в перелік пам’яток архітектури. Втім потім з цього переліку будівля зникла і її знесли.