Працівницю турагенства звільнили від криміналу за підробку тестів на коронавірус

Колишню працівницю турагенства звільнили від кримінальної відповідальності за підробку тестів на виявлення “ковіду”. Таке рішення ухвалили, оскільки жінка вже не працює на фірмі та раніше злочинів не вчиняла. 

Про це повідомляється у відповідній ухвалі Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя.

Згідно з матеріалами справи, працівниця туристичного агенства “Авіа тревел” (співпрацювала з фірмою як ФОП) у вересні минулого року замовила підроблені результати аналізів на коронавірус для своїх клієнтів. 

Для цього вона скинула документи щонайменше чотирьох клієнтів невідомій особі у месенджері “Телеграм”. 

Надалі цей спільник роздрукував на принтері бланки і за допомогою ручки та кліше печатки «Запорізького лабораторного центру контролю та профілактики хвороб» виготовив негативні результати аналізу на коронавірус. 

Опісля він передав ці аналізи працівниці турагенства. Того ж дня у приміщенні туристичного агентства силовики провели обшук та знайшли підроблені результати аналізів. Правоохоронці вказували, що один з бланків працівниця продала за 500 гривень.

Силовики кваліфікували дії працівниці турагенства як пособництво у підробленні офіційних документів та їх збуті (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України). 

Згодом прокуратура скерувала до суду відповідний обвинувальний акт. 

У суді обвинувачена свою провину визнала, щиро розкаялася. 

На підготовчому засіданні прокурор звернувся до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності. Так, 25 листопада обвинувачена отримала листа від директора “Авіа Тревел” про розірвання угоди про співпрацю, тож надалі вона не може продовжувати пособництво у підробці аналізів.

Окрім цього, обвинувачена раніше до кримінальної відповідальності не притягалася, злочином не спричинила майнову та моральну шкоду, потерпілих у провадженні немає. 

Зрештою суд це клопотання задовольнив

Варто додати, хоч обвинувачену звільнили від кримінальної відповідальності, вона має відшкодувати 20 тисяч гривень за проведення експертиз у провадженні.