У Запорізькій мерії розповіли чому затягується ремонт погорілої школи 

Міжнародне фінансування ремонту погорілої школи у Шевченківському районі може зірватися. Нова влада винить попередників та вказує на брехню з їхнього боку.

Про це повідомляється на сайті Запорізької міськради. 

Нагадаємо, влітку 2015 року у Шевченківському районі зайнялася школа. Найбільше пошкоджень зазнали другий і третій поверхи. 

На території пришкільного табору знаходилося 42 учні та 15 вчителів. Їх усіх вдалося евакуювати. Жертв та постраждалих не було. 

З того часу заклад перестав працювати, а дітей перевели до інших шкіл. Хоч фінансування ремонту цього освітнього закладу включили до кредитної програми Європейського інвестиційного банку, роботи стартували лише у 2020 році

За твердженням тимчасового виконувача обов’язків мера Запоріжжя Анатолія Куртєва, ця проблема у 2021 році перейшла їм “у спадок від минулої влади” (вочевидь мається на увазі вже колишній мер Запоріжжя Володимир Буряк та його оточення – від “Запорізького проєкту розслідувань”).

Також Анатолій Куртєв додав, що “усі ці роки у медіапростір транслювалася неправдива картинка про те, що відновлення школи відбувається за планом. Насправді це не відповідає дійсності. Значний обсяг робіт наразі ще не виконано. Фактично завершення робіт у встановлений строк на сьогодні неможливе”. 

Це може призвести до того, що міжнародні партнери припинять фінансування проєкту, а місто буде вимушене повернути отримані гроші. 

За попередніми розрахунками для завершення робіт необхідно 150 мільйонів гривень. Міська влада проситиме подовжити строки відновлення школи №53, водночас буде шукати додаткові гроші у бюджеті міста.

Серед причин затримки ремонту школи посадовці назвали зрив кількох тендерних процедур, довгі строки виготовлення проєктно-кошторисної документації та отримання дозволу на початок робіт, необхідність коригування проєкту. Також тривалий час будівельники працювали виключно за рахунок власних обігових коштів.

Раніше “Запорізький проєкт розслідувань” повідомляв, що ремонтувати цю школу має фірма “Співдружність авіа буд” – зі сфери впливу підприємства “Мотор Січ”. Загальна вартість отриманих замовлень на ці роботи – 60 мільйонів гривень. Строк дії відповідних договорів – до кінця 2022 року.