Новий коронавірусний штам “Омікрон” втричі заразніший, ніж “Дельта”

Новий штам COVID-19 “Омікрон” втричі заразніший, ніж штам “Дельта”. Однак серед заражених на “Омікрон” нижчий рівень госпіталізації

Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради.

Нині дослідження “Омікрону” ще тривають, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам.

Так, серед заражених на “Омікрон” у 73% випадків зустрічається нежить, у 67,5%головний біль, у 63,5%втома. Також у 60% випадків спостерігається чхання та біль у горлі.  

У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%).

Попередньо зазначається, що “Омікрон” у 2,9 рази більш заразний, ніж штам “Дельта”. 

Однак, у порівнянні зі штамом “Дельта”, випадки захворювання на “Омікрон” мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом однієї або більше ночей в лікарні.

Варто зауважити, штам “Омікрон” має менший інкубаційний період – у середньому три дні.

Також поодинокі дослідження вказують, що відбувається зсув захворюваності на штам “Омікрон” у більш молоду вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам “Дельта”, був 38 років, то на “Омікрон” – 30 років.

У небезпеці зараження «Омікроном» перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.