Напередодні 24 лютого рф почала створювати телеграм-канали для територій, які планувала окупувати

Напередодні 24 лютого рф почала створювати телеграм-канали для територій, які планувала окупувати.

Про це йдеться у дослідженні видання “Детектор медіа”. 

Так, напередодні 24 лютого та впродовж декількох днів після повномасштабного вторгнення в Україну росія створила щонайменше 68 анонімних телеграм-каналів для територій, які планувала захопити. Всі ці канали поширюють російську пропаганду, – йдеться у дослідженні видання “Детектор медіа”.

Найбільше каналів окупанти створили для населених пунктів півдня, сходу та півночі, зокрема навколо Києва. 

Умовно такі канали дослідники розділити на дві категорії:

– ті, що можуть виступати «офіційними» джерелами окупантів. Тобто такі телеграм-канали пишуть від імені окупантів. До прикладу, інформують про гуманітарну допомогу чи закликають повідомляти про пересування української техніки;

– ті, що імітують поведінку медіа, тобто публікують новини про окупований населений пункт, проте переповнені пропагандою та дезінформацією.

Повідомляється, що перевірити ботоподібність підписників окупаційних телеграм-каналів неможливо, адже телеграм не дає перелік профілів, підписаних на канал. Втім, стрімке зростання/падіння кількості підписників може вказувати на ботів.

“Наприклад, телеграм-канал «Бердянськ завтра», де ми спостерігаємо неприродний стрибок кількості підписників між 28 і 29 березня. Примітно, що в цей час у місті не було мобільного зв’язку, а з операторів кабельного інтернету працював лише «Укртелеком»”, – йдеться у публікації.

Нині ж  постійний приріст підписників спостерігається в основному в каналів із Херсона і Запорізької області. Не виключено також, що жителів окупованих росією територій змушують підписуватися на певні телеграм-канали.

Загалом змістовне наповнення окупаційних телеграм-каналів очікуване. В них публікується відверта російська пропаганда та дезінформація. 

Найпопулярнішими темами окупаційних каналів є:

– теорії змови щодо дій “колективного Заходу” в Україні;

– локальна “денацифікація”, рапортування про “нацистів”. Також інформування щодо знищення українських державних символів;

– дискредитація  України та її керівництва, зокрема голів міст та обласних адміністрацій;

– російські воєнні перемоги і демонізація української армії;

– “відновлення нормального життя після 8 років страждань”;

– нові “адміністративні одиниці” на кшталт самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”. Рекламують “переваги російської окупації”;

– евакуація. Переважно читачів закликають евакуюватися до раніше окупованих частин Донеччини та Луганщини, або ж в окупований Крим;

– гуманітарна допомога від росії. Пропагандисти запевняють, що російська допомога – порятунок від гуманітарної кризи, яку створило українське політичне керівництво. 

Вказується, що пропагандисти часто намагаються вдавати «своїх», щоб отримати хоч якусь довіру від місцевих. Проте деталі їх нещадно виказують. До прикладу, Приморськ назвали «смт», хоча це вже давно місто. Або ж «паски» обізвали «куличами».

Більше деталей у статті “Детектор медіа” – “Теперь заживем!”. Як і для чого Росія створила мережу телеграм-каналів для окупованих нею територій.

Нагадаємо, на Запоріжжі окупанти продовжують штампувати фейки проти захисників України.

Підписуйтеся на телеграм “Запорізького проєкту розслідувань”, щоб отримувати новини від нас оперативніше: https://t.me/zr_info