На Запоріжжі немає легальних “зелених коридорів”, люди виїжджають на свій страх і ризик, – Олександр Старух

У Запорізькій області наразі немає легальних “зелених коридорів” для евакуації мирних мешканців з потенційно небезпечних територій.

Про це в ефірі 1+1 повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. 

Такі “коридори” мають офіційно узгоджуватись з обома країнами, а також супроводжуватись Червоним Хрестом. 

До того моменту і зараз люди просто виїжджають на свій страх і ризик, минаючи лінію зіткнення. Організовано взяти і сісти, щоб поїхали автобуси, як це було з маріупольчанами в березні-квітні, наразі неможливо. Останні організовані колони випустили на початку травня з мешканцями Маріуполя та Азовсталі. Тоді цей “зелений коридор” був під прапором ООН та Червоного Хреста”, – розповів очільник Запорізької ОВА Олександр Старух. 

Зазначається, що наразі люди мають можливість виїхати з тимчасово окупованих територій самотужки. 

Зокрема, за минулий місяць вдалось евакуюватися майже 40 тисячам осіб із Запорізької та сусідніх областей, 35 тисяч з них – це люди з тимчасово окупованих територій. 

Зараз в регіоні зареєстровано вже 96 тисяч внутрішньо переміщених осіб. 

З обласного центру також виїхала значна кількість людей, однак багато вже повернулося додому. 

Олександр Старух закликав людей перечекати до повної стабілізації ситуації у віддалених від лінії фронту місцях, а тих, хто евакуюється зараз – виїжджати у більш спокійні регіони. 

Додамо: сьогодні, 13 липня, запланований виїзд приватного автотранспорту на тимчасово окуповані території з обласного центру.