Як на Запоріжжі судять російських військових та державних зрадників

Використаний колаж - ДП “ НАЕК Енергоатом”

24 лютого почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Відтоді мирні міста чи не щодня зазнають обстрілів, які забирають життя. На захоплених територіях окупанти  гвалтують, викрадають, катують та грабують населення. Усе це – воєнні злочини, які фіксують правоохоронці. 

Майже всю територію Запорізької області зараз можна вважати місцем злочинів, вчинених військовослужбовцями країни-агресора. Мова йде не лише про вбивства та травмування мирних жителів унаслідок артилерійських атак та ракетних ударів, пошкодження цивільної та критичної інфраструктури. А й про викрадення людей, серед яких правоохоронці, журналісти, волонтери, водії евакуаційних колон. Пограбування та заволодіння будівлями державних та приватних закладів, майном, автотранспортом, сільгосптехнікою теж вважаються воєнними злочинами, оскільки вчиненні в умовах воєнного стану у державі.

За даними Запорізької обласної прокуратури, станом на кінець червня були відкриті кримінальні провадження щодо 1174 воєнних злочинів, вчинених на території регіону.

Вже розпочалися судові процеси над російськими військовими та їх пособниками-колаборантами у Запорізькій області. Як це відбувається – в матеріалі “Запорізького проєкту розслідувань”. 

ЗАХОПЛЕННЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ АЕС

Окупанти вдарили по Енергодару вдень 3 березня. Спочатку бої точилися на підступах до міста, а потім обстрілів зазнали його житлові квартали. Зокрема  того дня близько 17.30 міська влада повідомила: один з ворожих снарядів влучив на територію міської школи № 2. Внаслідок іншої атаки виникла пожежа у квартирі однієї з багатоповерхівок.

3 березня, очевидці фіксують атаку російських військових на Енергодар. Джерело фото – міський голова Енергодара Дмитро Орлов

Після обстрілів міста колона ворожої техніки рушила в напрямку Запорізької атомної електростанції. А вночі по станції так само почали гатити

Вже наступного дня стало відомо про наслідки цих обстрілів. Запорізька атомна станція, найбільша у Європі, зазнала численних руйнувань. Відповідні фото оприлюднило державне підприємство “Енергоатом”:

Наслідки ворожого обстрілу адміністративного корпусу ЗАЕС, джерело фото – “Енергоатом”

Також стало відомо про загибель військовослужбовців Національної гвардії України, які боронили Запорізьку АЕС. 

4 березня Служба безпеки України почала кримінальне провадження щодо вказаних подій. Згодом правоохоронці ідентифікували осіб, причетних до злочинів в Енергодарі. 

Так, за даними слідства, обстрілами міста та штурмом станції керував генерал-майор, заступник начальника головного управління федеральної служби військ національної гвардії російської федерації по краснодарському краю Олексій Домбровський.

Зокрема він віддавав злочинні накази, за якими російська війська рушили спочатку на блокпост, а потім і до Запорізької АЕС. Місто атакували із застосуванням важкої техніки – 2 танків та 18-ти БТРів.  

Внаслідок першої атаки на блокпост загинув мирний житель Енергодара – він отримав одиночне уламкове пошкодження грудної клітки з ушкодженням внутрішніх органів, – йдеться у судових ухвалах.

Безпосередньо Запорізьку АЕС почали обстрілювали опівночі з відстані до пів кілометра, і до 4-ї ранку здійснили її штурм. Тоді були пошкоджені три корпуси навчально-тренувального центру, спецкорпус № 1, перехідні естакади до реакторних відділень енергоблоків, будівля енергоблоку № 1, блочний трансформатор енергоблоку № 6, інші технологічно важливі мережі та комунікації. Нині збитки тільки від цих руйнувань оцінюють у понад 18 мільярдів гривень. 

30 квітня Домбровському заочно повідомили про підозру за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК). 

Слідство також встановило, що разом з ним силове захоплення Запорізької  АЕС здійснювали три російських полковники та один майор збройних сил рф. Зокрема цеОлексій Решетнєв, Сергій Довгань, Юрій Лукачов, а також майор Мурадхан Ахмедханов з позивним “Шейх”. Їм оголосили підозри пізніше – 20 травня. 

Всім російським військовим призначили адвокатів – за допомогою Регіонального центру надання безоплатної правової допомоги. Адже участь захисника у справі, навіть попри війну з росією, є обов’язковою

– Слідчий, прокурор чи суддя повинні забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у низці випадків. Наприклад, якщо участь захисника у справі є обов’язковою, а підозрюваний чи обвинувачений його не залучив. Тоді слідчий або прокурор виносить відповідну постанову і направляє її до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У ній доручає призначити у справі адвоката. Теж саме може зробити слідчий суддя своєю ухвалою. Це правова допомога коштом держави. 

Законодавством передбачені конкретні випадки, коли участь захисника у кримінальній справі обов’язкова.  Зокрема, якщо це тяжкий злочин. В цьому випадку участь захисника забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного, – пояснює голова юридичної компанії “Радник” Денис Штабовенко. 

У судових ухвалах також вказується, що російських командирів викликали до слідства повістками. Зокрема й через адвокатів. Оскільки ж росіяни фактично переховуються, їх оголосили у державний та міжнародний розшук.

Надалі, у червні, розслідуванню щодо них надали статус спеціального (здійснюється щодо осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором). 

Нині, згідно судових ухвал, розслідування у справі триває. Силовики продовжують встановлювати інших осіб, причетних до обстрілів Енергодара, проводити експертизи та збирати докази. Строком завершення цього слідства суд визначив 30 серпня. 

ЗА ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ – ДО СУДУ

Крім фіксації воєнних злочинів запорізькі правоохоронці почали у березні виявляти зрадників і колаборантів. Вже станом на кінець червня у Запорізькій області було відкрито 65 кримінальних справ щодо вчинення держзради та 73 – щодо колабораційної діяльності, – повідомили на наш запит в Запорізькій обласній прокуратурі.  

Багатьом фігурантам цих справ вже оголосили підозри. 

Так, у Запорізькій області підозру у колабораційній діяльності отримав Євген Балицький. До повномасштабного вторгнення він був депутатом Запорізької обласної ради від “Опозиційного блоку”. А після початку війни Балицький отримав від росіян посаду  “губернатора Запорізької області”. 

Так само підозру оголосили Галині Данильченко, яка раніше була помічницею Балицького і депутаткою Мелітопольської міської ради від “Опозиційного блоку”. У березні за домовленістю з окупаційною владою вона почала виконувати обов’язки міського голови Мелітополя. 

В Бердянську підозру у колабораційній діяльності оголосили Олександрові Сауленку, підприємцю, який з захопленням території був призначений росіянами в.о. голови міста. 

А у Василівці з приходом росіян “очільницею” міста стала Наталія Романіченко. Про неї варто розповісти докладніше, оскільки обвинувальний акт щодо Романіченко вже скерували до суду. 

Скрін з відео, на якому Наталія Романіченко повідомляє, що очолить адміністрацію м. Василівка, джерело – “Голос України”

Раніше ЗМІ повідомляли, що свого часу Наталія Романіченко дівоцтві Федорина) пробувала себе у акторській кар’єрі. Однак, за рік до війни жінка стала засновницею та керівницею ТОВ  «Гарант Романіченко».

Зокрема, підприємство було засноване на початку 2021 року, його основний вид діяльності – технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів. За даними системи YouControl, вказана фірма після створення почала отримувати замовлення від комунальної установи “Сервісний центр закладів освіти” Василівської міськради. Це були бюджетні замовлення на технічне обслуговування і ремонт транспорту, постачання автозапчастин, автомобільних шин та дисків – на загальну суму 211 тисяч гривень протягом 2021 року.  

На початку березня цього року, з захопленням Василівки, Наталія Романіченко підлаштувала свій бізнес під окупантів. 

За даними слідства, вона організувала важку техніку, а саме кран-маніпулятор, за допомогою якої росіяни надалі створили фортифікаційні споруди у Василівці – щоб завадити ЗСУ повернути цю територію. А на своєму СТО (належне ТОВ “Гарант Романіченко”), організувала ремонт та фарбування військової техніки рф. 

Зокрема, за її вказівкою надавалися запчастини для російських бронетранспортерів, “КАМАЗів” та «УАЗів». Також техніку фарбували – наносили білою фарбою символ «Z» (ця літера стала одним із символів агресії росії проти України – ред.). 

Вже у квітні Романіченко, за підтримки окупаційної влади, оголосила себе керівницею Василівки. Вона записала відповідне відео – на ньому з’явилася з георгіївською стрічкою на руці та закликала місцевих мешканців співпрацювати з “братським російським народом”.

19 травня їй повідомили про підозру за статтею про державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК). Для Романіченко призначили захисника, якому вручили копію підозри. Також вказується, що слідчі неодноразово викликали її повістками. Жінці їх відправляли навіть за допомогою «Telegram» (на особистий номер телефону). 

Оскільки ж вона фактично почала переховуватися, її, як і російських військових з Енергодара, оголосили у розшук. Надалі, у липні, розслідуванню щодо неї надали статус спеціального (здійснюється щодо особи, яка переховується).

Нині це розслідування завершили – 29 липня обвинувальний акт щодо Наталії Романіченко скерували до Жовтневого районного суду Запоріжжя. Тепер її будуть заочно судити. 1 серпня у справі відбулося підготовче засідання

За даними судової системи України, розглядати справу почнуть наприкінці серпня. Наталії Романіченко загрожує 15 років тюрми або довічне ув’язнення, з конфіскацією майна. 

У СПИСКУ ЗРАДНИКІВ – ДЕПУТАТ ОБЛРАДИ ТА ЧИНОВНИЦЯ

Окрім неї у Запоріжжі починають судити депутата Запорізької обласної ради Миколу Пастушенка. В 2020 році він був обраний від партії “Опозиційний блок”.

Також до війни Микола Пастушенко очолював профспілковий комітет ПрАТ “Запорізький залізорудний комбінат”, підприємства, розташованого неподалік від міста Дніпрорудне Василівського району (Запорізька область).

Коли ж навесні Дніпрорудне захопили російські військові і створили там свою окупаційну адміністрацію, Пастушенко згодився її очолити. 

Зокрема 4 травня він зробив відповідне відеозвернення. У ньому назвав себе “головою військово-цивільної адміністрації м. Дніпрорудне” й закликав жителів сприяти діяльності окупаційної влади.

А вже 9 травня святкував день перемоги у Дніпрорудному на тлі прапорів рф.

Скрін з відео, на якому Микола Пастушенко святкує 9 травня у Дніпрорудному на тлі прапора рф, джерело – “Главком”

27 травня йому оголосили підозру у колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК). 

Як встановило слідство, після свого “призначення” Пастушенко також пропонував іншим посадовцям з Дніпрорудного “співпрацювати у міській раді”. Свідки показали, що він агітував і місцевих жителів до співпраці із окупантами рф. Нині його так само збираються заочно судити. 

26 липня обвинувальний акт щодо Пастушенка скерували до Жовтневого районного суду. Із судових ухвал відомо, що на 5 серпня у справі призначалося підготовче засідання. Тепер Миколі Пастушенку загрожує до 10 років ув’язнення.

Почався судовий процес і над Ольгою Галаніною. Його особливістю стане те, що жінку не будуть судити заочно – Галаніну змогли затримати правоохоронці. Наразі вона перебуває в СІЗО.

Ольга Галаніна, джерело фото – “МИГ”

Ольга Галаніна обіймала посаду заступниці голови Бердянської районної державної адміністрації з гуманітарних питань. Окрім того, 2020 року вона обиралася депутаткою Приморської міської ради Бердянського району від “ОП-ЗЖ”.

За даними слідства, навесні, після окупації Бердянська, Галаніна погодилася допомагати представникам рф, зокрема почала працювати в створеній окупаційній адміністрації. Там вона здійснювала пошук та узагальнення інформації щодо надзвичайних ситуацій та подій, роботи банківської системи, наявності паливно-мастильних матеріалів на окупованій території.

Співробітники СБУ затримали її 22 березня при спробі перетину блокпоста у напрямку Запоріжжя. У судових ухвалах вказується, що вона їхала до сина у Дніпро. Тоді у її мобільному телефоні знайшли листування з представниками рф, зокрема й щодо згоди на співпрацю.

Через кілька днів їй оголосили підозру за статтею про державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану ( ч. 2 ст. 111 КК ). Також Галаніній обрали запобіжний захід – тримання в СІЗО без визначення застави. Вказаний запобіжний захід під час слідства не змінювали

Згодом до суду скерували обвинувальний акт. Зокрема 8 липня справу передали до Жовтневого районного суду Запоріжжя. 

Чиновницю з Бердянська обвинуватили одразу за двома статтями – державна зрада ( ч. 2 ст. 111 КК) та колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК).

Пізніше справу направили на розгляд іншого суду – Комунарського районного суду. 18 липня цей суд провів підготовче засідання у справі. 

Під час нього прокуратура прохала продовжити запобіжний захід Ользі Галаніній у виді тримання під вартою на 60 днів. Її захисники наполягали на більш м’якому запобіжному заході, бо за період перебування в Запорізькому СІЗО стан здоров’я Галаніної нібито погіршився. 

Окрім того вказали, що для неї чоловік орендував квартиру в Запоріжжі, де б вона могла мешкати під час суду. 

Втім суд вказав, що посадовицю обвинувачують за тяжкими статьями, одна з яких передбачає довічне ув’язнення (ч. 2 ст. 111 КК).  Тож є ризик її переховування. Також у суді зазначили, що цивільний чоловік Галаніної орендував їй квартиру в Запоріжжі лише на місяць. Сам він виїхав на окуповану територію – до Бердянського району. Додатково суд вказав, що стан здоров’я жінки згідно довідок є задовільним. 

Тож своєю ухвалою суд продовжив запобіжний захід Ользі Галаніній у виді тримання під вартою без внесення застави на 60 днів – до 16 вересня. 

Варто додати, окремо захисники Галаніної подавали клопотання про відвід від справи прокурора, який представляє обвинувачення. А також про відвід суддів, які розглядають справу. Втім обидва ці клопотання суд відхилив

Нині відомо, що захисники Галаніної подали низку скарг до Запорізького апеляційного суду. 

ОТРИМАВ 15 РОКІВ ТЮРМИ ЗА “СЛУЖБУ В ДНР” 

У Запоріжжі суд вже виніс вирок мешканцю Горлівки Донецької області, який вирішив у складі бойовиків терористичної організації “ДНР” взяти участь у захопленні Запорізької області. 

Так, на початку березня чоловік вступив до збройних формувань так званої “ДНР”. Після цього йому присвоїли військове звання сержант та призначили на посаду командира підрозділу.

Вже на початку травня у складі бойовиків він приймав участь у бойових діях проти ЗСУ поблизу с. Нестерянка Пологівського району Запорізької області. В результаті бойового зіткнення, яке сталося 7 травня, “ДНРівці” понесли численні втрати особового складу та військової техніки. Сам новоспечений “командир” отримав поранення, у зв’язку з чим переховувався у лісосмузі поблизу Нестерянки.

Вказується, що його знайшли військовослужбовці ЗСУ та СБУ. 

Після цього його доставили до запорізької лікарні – для надання медичної допомоги. Наступного ж дня щодо нього відкрили кримінальну справу, а згодом вручили підозру та обрали запобіжний захід – тримання в СІЗО.

На початку червня обвинувальний акт щодо “командира” від “ДНР” скерували до Жовтневого районного суду. Його обвинуватили за статтею про участь у не передбачених законом збройних формуваннях (ч. 3 ст. 260 КК) та щодо державної зради (ч. 2 ст. 111 КК). Остання стаття передбачає покарання у вигляді 15 років тюрми або ж довічного ув’язнення.  

На суді чоловік свою провину визнав. Сказав, що має два паспорти – український та російський. З його слів, у березні він мешкав у м. Горлівка Донецької області та працював у ЖЕКу слюсарем.  На роботі йому вручили повістку про необхідність явки до “військкомату ДНР”. За неявку пригрозили відповідальністю.  

У той же день він прийшов до “військкомату”, після чого його відправили у Макіївку, де сформували окрему роту, а його призначили командиром підрозділу. У квітні їх перекинули до Нестерянки на Запоріжжі та наказали утримувати цю територію. Додав, що воювати не бажав, а боявся наслідків. 

Суд врахував його каяття, та зрештою своїм вироком від 27 червня призначив покарання – 15 років тюрми з конфіскацією майна. 

У серпні на це рішення заступник прокурора Запорізької області подав апеляційну скаргу

Фігурантом цієї справи вказаний Віталій Альохін. 

Антон Філіппов, 
Руслан Афончиков,
Тарас Боросовський,
Ольга Приходько,
“Запорізький проєкт розслідувань”

Використаний колаж – ДП “ НАЕК Енергоатом”