На Запоріжжі дали 8 років тюрми вже загиблому зраднику з Михайлівки

13 лютого 2023 року Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя визнав винним у колабораційній діяльності окупаційного голову Михайлівки Івана Сушка. Йому призначили покарання у вигляді 8 років позбавлення волі. 

Про це йдеться у відповідному вироку суду.

Згідно з матеріалами справи, наприкінці квітня 2022 року військові рф запропонували Івану Сушку очолити окупаційну адміністрацію селища Михайлівки Василівського району Запорізької області. Він погодився обійняти цю посаду.

Згодом повідомив мешканцям селища про своє “призначення”, зокрема, 26 квітня опублікував відповідне відеозвернення.

Після цього правоохоронці оголосили Сушку підозру щодо зайняття посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території (ч.5 ст. 111-1 КК України). У судових ухвалах вказується, що пізніше його майно заарештували. 

На окупованій території зрадник примушував місцевих підприємців перереєстровувати бізнес відповідно до російського законодавства, відбирав майно у незгодних.  Розвішував у Михайлівці російські прапори. 

У серпні обвинувальний акт щодо нього скерували до Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя. 

Тоді ж з’явилася інформація, що Іван Сушко загинув внаслідок підриву автомобіля — під сидінням його транспорту встановили вибуховий пристрій. Про смерть зрадника також повідомлялося в телеграм-групі окупаційної адміністрації Михайлівки. 

Та попри цю інформацію судовий процес не принили, оскільки смерть Сушка за українським законодавством підтверджена не була.

19 жовтня 2022 року Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя надав дозвіл на здійснення спеціального судового провадження щодо нього, а 13 лютого цього року виніс вирок у справі.

Так, Івана Сушка визнали винуватим у колабораційній діяльності (ч.5 ст. 111-1 КК України), йому призначити покарання у вигляді 8 років позбавлення волі, з конфіскацією усього його майна.

Повідомлялося, що на честь зрадника колаборанти назвали площу в смт Михайлівка та навіть намалювали мурал. Згодом мурал облили фарбою, ймовірно, представники місцевого спротиву.

Нагадаємо, у справі про незаконний референдум суд ухвалив взяти Євгена Балицького під варту.

Підписуйтеся на телеграм “Запорізького проєкту розслідувань”, щоб отримувати новини від нас оперативніше: https://t.me/zr_info