Українці в окупації мають брати паспорти рф заради збереження життя – омбудсмен

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець порадив мешканцям тимчасово окупованих територій отримувати російське громадянство заради збереження життя.

Про це він нещодавно повідомив в етері телемарафону.

Так, наприкінці квітня володимир путін підписав указ за яким громадяни України, що живуть на окупованих територіях і вирішили зберегти українське громадянство, можуть жити там до 1 липня 2024 року. Після цього їх вважатимуть “іноземцями” і можуть депортувати.

“Я думаю, що цей указ насправді направлений не на депортацію українців, вони (росіяни, – авт.) нікого депортувати не будуть. Цей указ направлений на те, щоб узаконити примусову паспортизацію. Росіяни хочуть зафіксувати і поставити крапку в цьому процесі. Тобто фактично всі, хто перебуває на тимчасово окупованій території України, повинні мати російський паспорт або якщо вони цього не хочуть – їх нібито депортують. 

Втім думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують – це буде окрема категорія цивільних заручників, яких російська федерація буде тримати в полоні, в ув’язнені”, – прокоментував  Дмитро Лубінець. 

Він додав, що задля прискорення примусової паспортизації і виявлення незгодних з нею, росіяни вже зараз створюють мобільні групи. 

“На автівках, бусах вже приїжджають і роблять поквартирний обхід у багатоповерхівках та обхід житлових будинків в селах. Вони вимагають – “бери російський паспорт або якщо відмовляєшься, ми тебе візьмемо “на список”. І я припускаю, що після цього всі, хто відмовиться – будуть заарештовані”, – розповів омбудсмен. 

За таких умов він радить мешканцям окупованих територій отримувати російські паспорти – заради збереження життя. 

“Я би порадив брати російський паспорт, тобто прийняти для себе рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому — взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію або виїхати звідти”, — сказав Дмитро Лубінець.

За його словами, зараз опрацьовується закон, який дозволить українцям з тимчасово окупованих територій відмовитися від російського паспорта після деокупації територій.

Нагадаємо, міністр часів Януковича став радиником окупантів на Запоріжжі. 

Підписуйтеся на телеграм “Запорізького проєкту розслідувань”, щоб отримувати новини від нас оперативніше: https://t.me/zr_info