Найдорожчу виборчу кампанію на Запоріжжі провів фігурант кримінальної справи Пустоваров

З-поміж усіх кандидатів-мажоритарників у Запорізькій області найбільше на виборчу кампанію витратив заступник мера Запоріжжя Анатолій Пустоваров. Він балотувався від партії «Опозиційний блок» та використав на агітацію 2,54 мільйона гривень. Пустоваров лишається фігурантом кримінальної справи щодо розкрадання бюджетних коштів, — повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

Кожен кандидат у народні депутати повинен оприлюднити фінансовий звіт про використання коштів зі свого виборчого фонду. Такі звіти до Центральної виборчої комісії мали подати і 126 кандидатів-мажоритарників, які балотувались у дев’яти виборчих округах Запорізької області. Станом на 29 серпня 2019 року на сайті ЦВК було опубліковано 91 фінансовий звіт. Згідно з цими документами, найбільше на виборчі перегони витратив висуванець «Опозиційного блоку«, заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Він балотувався в окрузі №76, який охоплює Вознесенівський та Хортицький райони міста Запоріжжя. Власних грошей у кампанію Пустоваров офіційно не вкладав: згідно з фінансовим звітом, усю суму йому пожертвували фізичні особи. Кошти до виборчого фонду кандидата надійшли від 15 осіб, які зробили внески здебільшого рівномірними сумами – по 125 тисяч гривень. 

Фрагмент фінансового звіту про надходження й використання коштів з виборчого фонду Анатолія Пустоварова

Про одного зі спонсорів, Святослава Бухарова, який офіційно надав 125 тисяч гривень, місцеві ЗМІ згадували як про працівника ПАТ «Запоріжсталь». Також на комбінаті працює повна тезка Ірини Дворніченко, котра протягом місяця переказала на рахунок виборчого фонду Пустоварова 250 тисяч гривень двома платежами – по 125 тисяч. До речі, якщо фінансова операція здійснюється на суму до 150 тисяч гривень, вона не підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу відповідно до ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом…»

Кошти з виборчого фонду Анатолій Пустоваров витратив переважно на розміщення зовнішньої реклами: зображення на білбордах і сітілайтах офіційно коштували йому 818 тисяч гривень. Це була найбільша стаття видатків з виборчого фонду кандидата. Трохи менше він сплатив за рекламу на телебаченні (805 тисяч гривень) та за виготовлення плакатів і листівок (291 тисячу гривень).

Просувати кандидатуру Анатолія Пустоварова до парламенту допомагала й міська влада. Зокрема, для піару представника «Опозиційного блоку» використовувався навіть офіційний сайт Запорізької міської ради. Але на виборах кандидат від «Опоблоку» програв висуванцю партії «Слуга народу» Євгенію Шевченку, який офіційно витратив на виборчу кампанію значно менше – 312 тисяч гривень. Хоча зауважимо, що, крім власного виборчого фонду кандидата та фактичної підтримки влади, на перемогу Пустоварова працювала й реклама «Опозиційного блоку». 

 

Додамо, що, крім Пустоварова, від «Опозиційного блоку» до парламенту в Запоріжжі балотувався також депутат Запорізької міської ради, начальник юридичного відділу первинної організації профспілки ПАТ «Запоріжсталь» Ігор Чумаченко. Він ішов до Верховної Ради від округу №74 та використав на виборчу кампанію 1,79 мільйона гривень. Висували до Верховної Ради від «Опоблоку» й Віктора Буська, який залишається депутатом Запорізької обласної ради та головою Запорізької міської організації «Опозиційного блоку». Його витрати на виборчу кампанію в окрузі №75 становили теж 1,79 мільйона гривень. 

Названі кандидати від «Опоблоку» потрапили до п’ятірки претендентів на мандат нардепа від Запоріжчини, які витратили на парламентську кампанію 2019 року найбільше коштів.

Сам Пустоваров залишається фігурантом кримінальної справи. Ідеться про зловживання на тендерах, унаслідок чого, за даними слідства, у Запоріжжі та Мелітополі Запорізької області було розкрадено 87 мільйонів гривень. За версією прокуратури, Анатолій Пустоваров разом з іншими учасниками оборудки нібито розробили та виготовили підроблену документацію для процедури публічних закупівель щодо реконструкції та благоустрою низки спортивних майданчиків у запорізьких школах. Далі з приватною фірмою – виконавцем робіт уклали фіктивні договори та склали акти про виконані роботи й надані послуги, які фактично не здійснювались. Обвинувальний акт у згаданій справі передали до Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя в березні цього року. Судові процеси в цій справі наразі тривають.

Читайте також: Від 50 тисяч до 1,5 мільйона: скільки коштували вибори запорізьким нардепам

Дізнавайтеся першими про публікації «Запорізького проекту розслідувань» у Facebook

Новини від «Запорізького проекту розслідувань» у Telegram — t.me/zp1nvestigation