Прокуратура Запорізької області намагається відсудити у свого співробітника півтора мільйона гривень

Прокуратура Запорізької області судиться із Петром Черним. Це заступник прокурора Запорізької області. Раніше його звільнили з посади, а потім поновили на роботі за рішенням суду та виплатили гроші за час вимушених прогулів. Загальна сума виплат склала 1,41 мільйона гривень.

Про судовий процес відомо із ухвали Верховного суду України.

Наказом Генпрокурора Юрія Луценко від березня 2017 року Петра Черного звільнили з посади заступника прокурора Запорізької області та з органів прокуратури. Офіційно звільнення відбулось у зв’язку з тим, що скорочувалась кількість прокурорів. У квітні 2017 року Петро Черний звернувся до суду, щоб визнати протиправним цей наказ. Наступного 2018 року Запорізький окружний адміністративний суд своїм рішенням поновив прокурора на посаді, а Третій апеляційний адміністративний суд залишив це рішення в силі. Зробив це у квітні 2019 року і Касаційний адміністративний суд Верховного суду України.

Петро Черний

Офіційно, Петра Черного поновили на посаді заступника прокурора Запорізької області наказом Генпрокурора від 11 вересня 2019 року.

Окремо Петро Черний звернувся до суду, щоб стягнути з прокуратури середній заробіток за час вимушеного прогулу через звільнення. У результаті, Третій апеляційний адміністративний суд 26 лютого 2020 року постановив виплатити прокурору сукупно 1,41 мільйона гривень (за період з березня 2017 року до вересня 2019 року ).

Петро Черний ці кошти вже отримав. У липні цього року в реєстрі декларацій він зробив відповідне повідомлення про зміни в майновому стані про одержання 1,41 мільйона гривень.

Нині прокуратура Запорізької області оскаржує рішення Третього апеляційного адміністративного суду від лютого 2020 року про призначення цих виплат. Зокрема,  представники прокуратури звернулась із скаргою до Касаційного адміністративного суду Верховного суду України, який у червні цього року відкрив провадження у справі.

Фрагмент даних порталу Судової влади України

Наразі суд ухвалив витребувати із Запорізького окружного адміністративного суду справу по поновлення Петра Черного на роботі. Дата наступного розгляду касаційної скарги прокуратури Запорізької області ще не призначена.

Минулого року, згідно декларації, Петро Черний заробив на посаді заступника прокурора 306,5 тисяч гривень. Також минулого року став власником автівки Toyota Land Cruiser Prado (2013 р.в.) за 825 тисяч гривень. А дружина прокурора 2019 року стала власницею  автівки Chevrolet Bolt EV (2017 р.в.) за 658 тисяч гривень. 

Читайте також: У Запоріжжі почнуть судити прокурора, якого обвинувачують в отриманні 10 тисяч доларів хабара