У Запоріжжі намагалися переоформити у приватну власність будівлю в центрі міста

У Запоріжжі намагалися незаконно переоформити право власності на багатоповерхівку, яка розташована у центрі міста. Мова йде про будівлю за адресою пр. Соборний, 77, у якій розміщується «Запорізькій державний центр науково-технічної і економічної інформації». Справу розглядає суд.

Про це йдеться в ухвалі Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя.

Згідно матеріалів справи, влітку 2019 року невстановлені особи звернулись до державної реєстраторки КП «Центр державної реєстрації» Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області. Вони звернулись із заявою про реєстрацію прав на будівлю «Запорізького державного центру науково-технічної і економічної інформації» (ЦНТІ) загальною площею 6180 кв. м., що знаходяться у Запоріжжі на пр. Соборному, 77.

На підтвердження своїх вимог надали підроблені документи: іпотечний договір, укладений між ТОВ «СПЕЦ ГРУПП» та «Запорізьким державним центром науково-технічної і економічної інформації». Лист про відсутність заперечень до укладання договору іпотеки з боку Міністерства освіти та науки України, у власності якого перебувала будівля. Також договір про задоволення вимог іпотекодержателя.

Держреєстраторка на підставі підроблених документів та з метою отримання хабара, як вважає слідство, вчинила реєстраційні дії. Зокрема внесла до державного реєстру речових прав відомості щодо переходу права власності на будівлю ЦНТІ до ТОВ «СПЕЦ ГРУПП».

Наступним кроком переоформила право власності на будівлю на іншу фірму —  ТОВ «СТАРТ ГРУПП 2019». 

Кримінальне провадження за цими фактами почали у серпні 2019 року. За повідомленням Запорізької обласної прокуратури, під час досудового розслідування будівлю ЦНТІ повернули державі. 

24 квітня 2020 року державній реєстраторці біло повідомлено про підозру за статтею про зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, з тяжкими наслідками (ч. 3 ст. 365-2 КК). Ухвалою Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя їй обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, а у липні відносно жінки скерували до суду обвинувальний акт.

Фрагмент судового рішення

Держреєстраторкою виявилась арбітражна керуюча та депутатка Центральної районної ради у місті Дніпрі Татаринова Юлія Вячеславівна. Згідно даних ЦВК, вона є членом політичної партії «Українське об’єднання партіотів – УКРОП».

ТОВ «СТАРТ ГРУПП 2019» зараз належить Івану Руденку, а очолює підприємство Григорій Філоненко

Читайте також: У Запоріжжі викрили на махінаціях із землею екскерівництво Держгеокадастру