Україні потрібно приблизно 250 мільярдів доларів на розмінування території

ГО «Асоціація саперів України« підрахувала загальну площу потенційно-небезпечної території України, яка може містити вибухонебезпечні предмети. 

Про це на фейсбук-сторінці повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. 

Так, станом на 21 березня загальна площа небезпечних територій (підозрювані та підтверджені райони, які забруднені вибухонебезпечними предметами) становила щонайменше 82 тисячі квадратних кілометрів. 

“Беручи до уваги практичний досвід гуманітарного розмінування на Донбасі за минулі роки, можна стверджувати, що станом на сьогодні рф вже завдала збитків Україні у сфері протимінної діяльності на суму близько 250 мільярдів доларів США”, — йдеться у повідомленні ЗСУ. 

Вказується, що це мінімальна орієнтовна сума для гуманітарного розмінування всіх українських земель, зокрема й тимчасово окупованих.

Пізніше виконавчий директор ГО «Асоціація саперів України» Тимур Пістрюга в інтерв’ю “Еспресо.Захід” додав

“Якщо використовувати вдалу модель протимінної діяльності й залучити достатню кількість донорських коштів з-за кордону (сама Україна однозначно не віднайде стільки грошей), то, можливо, вдасться впоратись (розмінувати територію) і за 10 років».

Прикладом вдалої моделі розмінування він назвав Хорватію. Там приблизно за 10 років було розміновано 97% небезпечних територій. Решту 3% розміновують досі — це важкодоступні території, здебільшого — гірська місцевість. 

Відтак сапери радять українцям налаштуватися — про стовідсоткове розмінування в нашій країні говоритимуть ще не один десяток років. Але при правильному підході більшість території можна зробити безпечною і за десятиліття.

Останнім часом «Запорізький проєкт розслідувань» має періодичні перебої в роботі сайту, тож підписуйтеся на наш телеграм: https://t.me/zr_info