Запорізька поліція “поховала” справу щодо незаконного будівництва на Набережній 

Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя відмовився продовжувати строк розслідування справи про частково незаконну забудову Набережної під розважальний комплекс “Pool and Beach”.

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду.

Згідно з  матеріалами справи, ТОВ “Фін-Інвест” у 2009 році отримало від міськради в оренду ділянку площею 5,9 гектара на запорізькій Набережній (2310100000:05:019:0111). 

Впродовж 2017-2019 років фірма збудувала на ділянці 25 об’єктів, зокрема: декілька банних домів з будівлями для занять водними видами спорту, 5 будинків для відпочинку, кафе, будинок адміністратора, 14 торговельних будівель, рятувальну вежу.

Втім, відповідно до інформації поліції, п’ять об`єктів збудували в прибрежній захисній смузі річки Дніпро. Цим забудовники порушили земельне та водне законодавство

Незважаючи на ці порушення, міськрада у 2019 році продовжила фірмі термін оренди ділянки до 2038 року. Ба більше – надалі виконком видав рішення про реєстрацію цих об`єктів.

З огляду на це, силовики у травні 2020 року відкрили кримінальне провадження щодо зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України).

Нещодавно слідчі звернулися до суду для продовження строків розслідування у цій справі, бо вони закінчуються 28 листопада

Додатковий час для розслідування поліції потрібен для отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Фін-Інвест», допит уповноважених осіб фірми та міськради, проведення земельної експертизи.

Втім суд відмовив слідчим у цьому клопотанні. Вказувалося, що поліція просить більше часу на розслідування справи, однак за півтора року не провела жодної слідчої дії. Слідчий не обґрунтував чому за півтора року не зміг провести допити, отримати документи та призначити земельну експертизу. 

Крім того, процесуальне керівництво прокурора в цьому кримінальному провадженні звелося лише до погодження клопотання слідчого про продовження строків розслідування справи.

Тож клопотання про необхідність продовження розслідування – необґрунтоване. Поліція мала провести слідство в розумні строки. 

ТОВ “Фін-Інвест” належить Ілоні Внуковой та ексдепутату Запорізької облради від “УКРОПу” Артуру Гатунку. Фірму також пов’язували з оточенням представників підприємства “Мотор Січ”. 

На вказаній ділянці фірма збудувала пляжно-розважальний комплекс Pool and beach.